Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Ennél kényelmesebben nem fog eljutni a horvát tengerhez, még most érdemes megvenni a jegyet + videó

Az út nagy részét ráadásul átaludhatjuk a klimatizált kocsikban.

2024. 06. 18. 9:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden este startol Budapestről Splitbe az idei első Adria intercity, az első közel telt házzal közlekedik, de augusztus második feléig szinte mindegyik Adria intercitynek magas a kihasználtsága – számolt be a MÁV–Start.

A társaság elárulta, hogy a legnépszerűbb nemzetközi nyaralójáratára már 8300 jegy elfogyott, amely a tavalyi összes jegyeladás, azaz a közel 14 ezer jegy több mint felét teszi ki.

Légkondi, büfékocsi és szép tájak

A MÁV–Start által a nyári szezonban Budapest és Split között üzemeltetett Adria intercity népszerűsége is évről évre növekszik, egyre többen választják ezt a vonatot a nyaralásukhoz. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nem fárasztó a család, a társaság egyetlen tagja számára sem. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is találhatók.

– Az egyik legnépszerűbb éjszakai vonatunk foglaltsága július végéig a fekvőhelyes részben 90 százalék körüli, míg a hálókocsiknál ez az arány 80 százalékos. A legtöbb jegyet Budapest–Split viszonylatra, a hatszemélyes fekvőhelyes családi fülkékbe vásárolták, több mint kétezret. A foglalt helyek 45 százaléka a hatszemélyes, több mint harmada a négyszemélyes fekvőkocsikba, míg negyede a hálókocsikba szól – tájékoztatott a MÁV–Start, hozzátéve, hogy azoknak, akik a szeptember 30-ig közlekedő járattal jutnának el a horvát tengerpartra, leginkább az augusztus 20. utáni indulási napokat érdemes megcélozniuk, ezen időszakra még akár kedvezményes jegyeket is találnak.

Forrás: Facebook/MÁV–Start

Milyen útvonalon halad és hova fut be a járat?

Az Adria intercity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába.

Az Adria intercity a Keleti pályaudvarról 18.45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd a Dinári-hegységben a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe, ahová 9.49-kor érkezik. A vonat visszafelé Splitből 17.54-kor indul, Budapestre másnap 9.35-re érkezik. Az Adria intercityre Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni.

A családoknak, baráti társaságoknak a fekvőhelyes kocsik négy- vagy hatágyas fülkéi jelentenek kedvező árú, de mégis kényelmes és biztonságos alvási lehetőséget, míg a párokat és a kisebb családokat az egy–három ágyas hálókocsifülkékben egy különleges, gördülő szállodai szoba élménye várja. Minden utasukat este ásványvízzel, reggel pedig meleg itallal és reggelivel várják – a hálókocsiban utazók pedig többféle reggeli menü közül választhatnak, melyet az étkezőkocsiban is elfogyaszthatnak.

A kocsik utaskísérői a teljes út során gondoskodnak az utasok kényelméről és biztonságáról, és további ételek és italok is vásárolhatók náluk. Az étkezőkocsiban forinttal, euróval, bankkártyával, valamint Magyarország területén valamennyi Szép-kártyával is lehet fizetni. Az étkezőkocsin meleg vacsorával és reggelivel, valamint széles körű italválasztékkal várják az utasokat, amely közösségi térként is hasznos lehet, ha még beszélgetnének az utazók. Reggel, a tengerhez közeledve terített asztalokkal fogadják az ébredőket.

Külön kedvezményeket kínál a MÁV–Start a családok számára a már 6–15 éves korú gyerekeknek is igénybe vehető, 30 eurótól elérhető gyerekjegyeknek köszönhetően. A nagyobb családok, csoportok, baráti társaságok privát fekvőhelyes fülkét foglalhatnak három–hat utas számára, akár 256 euróért.

Indulás előtti pillanatok a Keleti pályaudvaron. Forrás: MÁV–Start Facebook-oldala

Néhány napig nő a menetidő

Június 22. és 27. között 30–50 perccel nő az Adria intercityk menetideje, mert egy horvátországi pályakarbantartás miatt kerülővel közlekednek egy szakaszon. Ez azt jelenti, hogy Split felé 50, Budapest felé 30 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az utasoknak, amely a vonathoz csatlakozó járatokra történő átszállásokra is hatással lesz.  

 

Borítókép: Adria intercity a célállomáson (Fotó: MÁV–Start)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.