Kezdődik a pokoli kánikula, életbe lépett a hőségriasztás + videó

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 36 fok között várható.

2024. 07. 07. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma az északnyugati országrész, valamint az Északi-középhegység térségének kivételével a napi középhőmérséklet elérheti, illetve meghaladhatja a 25 fokot – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből. Az Alföld déli és középső részein viszont helyenként már a 27 fokot is elérheti, illetve kevéssel túl is lépheti a 24 órás átlaghőmérséklet. Arra is figyelmeztettek, hogy ma az esti, késő esti órákban északnyugaton elsősorban a határ közelében egy-egy zivatar sem zárható ki viharos szél kíséretében.

 

Napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Délutántól néhol zápor előfordulhat, az északnyugati határnál zivatar is lehet. Az általában déli, délnyugati irányú szél időnként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 36 fok között várható,

az északnyugati határ közelében kicsit hűvösebb lehet az idő.

 

Az esti kisebb záporos csapadékgócok lecsengenek, és éjjel nagyrészt derült vagy gyengén felhős ég várható csapadék nélkül. Hétfő hajnalban lehet kevés felhő az északnyugati tájak fölött, amelyből kisebb zápor előfordulhat. A reggel északiasra forduló szelet északnyugaton élénk lökések kísérhetik. Hajnalban általában 16, 22 fok várható, de az északi völgyekben, illetve a homokhátságokon hűvösebb is lehet.

 

Igazi strandidőre számíthatunk, a maximumok döntőrészt 30 fok felett alakulnak. Átmenetileg a szaharai por koncentrációja is megnövekedhet felettünk.

 

Hőségriasztás

Az országos tiszti főorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területére vasárnap nulla órától pénteken 24 óráig.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet.

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.