Még a közmédiától is áramlott pénz Magyar Péter öccsének zsebébe

Újabb intézménnyel bővült azoknak az állami vállalatoknak, szervezeteknek a sora, amelyektől az utóbbi években, közvetlenül vagy közvetve, de pénz áramlott Magyar Péter testvéréhez. Megtudtuk: Magyar Márton részt vett olyan produkció elkészítésében, amelyet a közmédia tavaly év végén tűzött a műsorára. Mindez már csak amiatt is érdekes, mert Magyar Péter éppen a napokban tüntetett az MTVA ellen, amelynek tevékenységét lényegében a hitleri propagandához hasonlította.

2024. 10. 15. 9:23
Forrás: Youtube / Képernyőfotó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából egy évvel ezelőtt Magyar Péter testvére, Magyar Márton bejegyzést tett közzé a Facebookon, amelyben saját munkaügyi sikeréről számolt be ismerőseinek. Egészen pontosan arról, hogy kreatív szerkesztőként részt vett a Családfamesék című sorozat egyik epizódjának elkészítésében, amelyet nem más mutatott be, mint a közmédia. A Magyar Márton által ajánlgatott majdnem félórás műsorszám – 2023. novemberi dátummal – ma is elérhető a közmédia archívumában.

Megkérdeztük az MTVA-t, milyen szakmai kapcsolatban voltak Magyar Péter testvérével. – A Családfamesék sorozat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) külső gyártásban készült produkciója. Magyar Márton nem volt az MTVA munkavállalója és szerződéses jogviszonyban sem állt velünk – olvasható a válaszban.

Amikor még minden rendben volt

Az, hogy Magyar Márton nem is olyan régen a közmédia környékén ügyködött, az elmúlt heti tüntetés fényében különösen is érdekes. Egy hete ugyanis testvére, Magyar Péter szervezett megmozdulást hazugságokat emlegetve az MTVA óbudai székháza elé. A Tisza Párt elnöke ott a közmédia ellen is irányuló bojkottra szólított fel, beszédében pedig nem kevesebbre utalt, mint arra, hogy a jelenlegi magyar állami köztájékoztatás a hitleri propagandához hasonlítható.

Ám amikor a testvére közreműködésével készült produkciót sugározta a közmédia, akkor Magyar Péter még nem kritizálta hangosan az MTVA működését. Még nem jutott eszébe Hitler. Hogy amiatt, vagy sem, nem tudni, de akkoriban, vagyis 2023 novemberében Magyar Péter havonta 945 400 forintért még helyet foglalt a szintén állami Volánbusz Zrt. igazgatóságában. De testvére is szépen keresett ugyanitt, Magyar Márton ugyanis havi 750 ezer forintért adott kommunikációs tanácsokat a nagyvállalatnak, megbízási szerződés keretében.

Hasonló történések, avagy így ment a diákhiteles pénzszivattyú

Más ok miatt, de mutatkozik hasonlóság a röviden csak diákhiteles pénzszivattyúként emlegetett viszonyrendszerrel is. Mint arról már részleteiben beszámoltunk, miközben Magyar Péter a Diákhitel Központot vezette, testvére az egyik olyan beszállítónál dolgozott, amelynél vaskos túlárazást állapított meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). Ezzel kapcsolatban elég annyit felidézni, hogy a Tisza Párt mai vezetője 2019 júniusában vette át a Diákhitel Központ vezérigazgatói posztját, nem sokkal később, 2019. augusztus elsejétől testvére a PlanB Magyarország Kft. alkalmazottja lett. A cég mintegy hat hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként, ezért havi háromszázezer forint fizetést adott. A kft. több szerződése is szerepel abban a Kehi-jelentésben, amely a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ túlárazott kamubeszerzéseit sorolta fel.

Ezek szerint tehát Magyar Márton több állami szervezettől is pénzhez jutott az elmúlt években. A Volántól közvetlenül, a Diákhitel Központtól és a közmédiától – az egyik beszállítójuknak dolgozva – közvetve szerzett bevételt. Ráadásul előbbi két cégnél testvére, Magyar Péter az idő tájt vezető pozíciót töltött be.

Testvéri pártmédia

Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy Magyar Márton Kontroll Média Szolgáltató Kft. néven alapított céget, majd szinte azonnal aktívvá is vált a YouTube-on. A csatorna oldalára felkerült például egy olyan videó, amelyen Magyar Márton a tüntetőket interjúvolja a közmédia elleni, egyébként a Tisza Párt szempontjából sikertelen szombati tüntetésen.

Mint azt a Media1 megírta, Magyar Márton tagadja, hogy az új médium indulásának köze lenne a Tisza Párthoz. Magyar Márton ugyanakkor néhány hónapja még több tévétársasának is segített interjúkat szervezni testvérével, Magyar Péterrel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.