Árulkodó dátumok: Magyar Péter testvérének alkalmazása lehetett a megbízások záloga

Nem sokkal azután helyezkedett el a PlanB Magyarország Kft.-nél Magyar Márton, hogy testvére, Magyar Péter a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója lett, aki ezután többmilliós szerződéseket kötött az öccsét alkalmazó céggel. Mindez erősíti a gyanút, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerint túlárazott megbízások mögött a Tisza Párt elnökének családi érdekeltsége állt.

2024. 10. 10. 9:30
Fotó: Magyar Márton Forrás: Youtube / Képernyőfotó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre tervezett, személyre szabott megbízásokat köthetett a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ Zrt. a PlanB Magyarország Kft.-vel, ahol a Tisza Párt elnökének öccse dolgozott. Nem lehet véletlen ugyanis, hogy miután Magyar Péter 2019 júniusától átvette a Diákhitel Központ vezérigazgatói posztját, nem sokkal később, 2019. augusztus elsejétől testvére a PlanB Kft alkalmazottja lett. A cég ezt követően több olyan megbízást kapott a Diákhitel Központtól, amelyek az Átlátszó által nyilvánosságra hozott Kehi-jelentésben is szerepelnek mint túlárazott, kétes indokoltságú szerződések.

Elsőként a Media1 számolt be arról, hogy a Tisza Párt elnökének öccse, Magyar Márton 2019 nyarától a PlanB-től kapott fizetést. Az is kiderült, hogy a cég mintegy hat hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként, és ezért havi 300 ezer forint fizetést kapott. Magyar Péter testvére – a Tisza Párt tájékoztatása szerint – 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták, miért döntött így. Magyar Márton munkájáról azt közölték: szakemberként piaci megrendelések teljesítésén dolgozott. A párt állítása szerint Magyar Mártonnak a PlanB Magyarország Kft.-nél történt munkavégzése során nem volt rálátása a Diákhitel Központnak végzett munkára, annak előkészítésében/teljesítésében nem vett részt – az ugyanakkor nem derült ki a válaszból, hogy milyen piaci megrendelésekről van szó, vagy hogy Magyar Péternek a Diákhitel Központ Zrt. vezetőjeként tudomása volt-e arról, hogy az általa vezetett állami vállalat egy olyan cégnek ad megbízást, ahol a testvérének fizetést adnak.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű, a Diákhitel Központ Zrt. által kötött szerződést vizsgált meg részletesen. Bár a közbeszerzési értékhatárt el nem érő egyszerű beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le (a közbeszerzésekről a Kehi nem tesz említést), a hivatal álláspontja szerint több esetben nem volt valós verseny vagy éppen túlárazás történt.

A Kehi által nyilvánosságra hozott szerződések között van több, a már említett PlanB Kft.-vel kötött, megbízás 2019 decembere és 2020 decembere közötti időszakra vonatkozóan. A hivatal szerint a cég rendkívül drágán dolgozott, így például írtak egy 40 oldalas – kétes minőségű – tanulmányt a Z-generációról négymillió forintért, ami százezer forintos díjat jelent oldalanként. Egy másik esetben 4,4 millió forintot kaptak Magyar Péteréktől egy 18 diából álló előadásért. A Kehi tájékoztatása szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett a Magyar Mártont foglalkoztató vállalkozás.

Mindezek fényében erős a gyanú, hogy a Diákhitel Központ és a PlanB Magyarország Kft. közötti, összességében tízmilliós nagyságrendű szerződések létrejöttében fő szerepe volt annak, hogy a cég alkalmazta Magyar Péter öccsét.

Borítókép: Magyar Márton (Forrás: Youtube/Képernyőfotó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.