A baloldal nem határolódik el a Hitlert dicsőítő László Imrétől

Nemrég a budafok–tétényi Fidesz–KDNP felszólította a helyi ellenzéki politikai szereplőit, hogy határolódjanak el László Imre Hitlert dicsőítő szavaitól. A baloldal szerint a szomszédos kerület polgármestere azonban már bocsánatot kért, így nekik nincs teendőjük az ügy kapcsán.

2020. 07. 07. 20:30
LÁSZLÓ Imre
László Imre korábbi aggályairól kiderült, hogy alaptalanok voltak MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budafok–tétényi önkormányzat képviselő-testületében politizáló képviselők és frakciók reagáltak a helyi Fidesz felhívására, miszerint ítéljék el közösen László Imrét, a szomszédos XI. kerület DK-s polgármesterét, aki nemrég Adolf Hitlert dicsérte egy képviselő-testületi ülésen. –’36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után – mondta László.

Mint ismert, a budafok–tétényi Fidesz képviselőcsoportjának vezetője, Krieger Krisztina nyílt levélben szólította fel az ellenzéki összefogáshoz tartozó képviselőket, hogy határolódjanak el László Imrétől és Hitlert éltető, vállalhatatlan kijelentésétől. Elsőként a Demokratikus Koalíció helyi képviselői reagáltak. Perlai Zoltán helyi DK-s önkormányzati képviselő egy blogbejegyzésben elevenítette fel László Imre botrányra adott válaszát, amelyben az újbudai polgármester úgy fogalmazott: akaratán kívül „nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata”. A DK-s Perlai közölte, hogy emiatt a nyilatkozat miatt, valamint László Imre bocsánatkérése okán nem tartják szükségesnek az elhatárolódást.

Kerekes Gábor és Tóth Endre, a Momentum Mozgalom helyi képviselőcsoportjának tagjai szerint „a kimondott szavaknak jelentőségük van, amiért vállalni kell a felelősséget”, hozzátették: a bocsánatkérés és a felelősségvállalás ugyanígy követendő példa a Fidesz számára is. Vagyis a Momentum szerint nekik nincs további teendőjük az ügy kapcsán. – A Momentum azért akar felelősséget vállalni, hogy valós erőfeszítéseket tegyünk minden embertársunk emberi méltóságának védelme és a mindennapok nehézségeinek megoldása érdekében – írták.

Kóber György Márk, a 10. számú egyéni választókerület képviselője a felhívás kapcsán elmondta: László Imre már bocsánatot kért. Kifejtette azt is, hogy nem érti, hogy neki és az általa képviselt „Közösség Dél-Budáért Egyesületnek mi köze is van ehhez az egészhez.” A képviselő emellett azt írta, hogy nem ért egyet a kifogásolt szövegrészlettel, és azt gondolja, hogy László Imre félreérthető szavait kiforgatják.

Staudt Máté, a Jobbik helyi képviselője szintén nem érezte úgy, hogy el kellene határolódnia László Imre szavaitól, valamint emlékeztetett arra, hogy a szomszédos kerület polgármestere már bocsánatot kért szavaiért. Staudt szerint nem tiszte és nem feladata más pártok, más településen tevékenykedő közszereplők nyilatkozatának minősítése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.