A hazai bíróságok az EU élvonalához tartoznak

Európai viszonylatban is kiemelkedő a magyar bíróságok teljesítménye – derült ki az Európai Bizottság 2019-es igazságügyi eredménytáblájából.

2019. 05. 02. 14:48
null
Az ügyfelek uniós szinten is gyors döntésekre számíthatnak Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai viszonylatban is kiemelkedő a magyar bíróságok teljesítménye – derült ki az Európai Bizottság 2019-es igazságügyi eredménytáblájából. A bírósági ügyvitel digitalizáltságát, az elektronikus kapcsolattartást és a folyamatban levő eljárásokban az elektronikusan elérhető információkat tekintve Magyarország megelőzi Franciaországot és Németországot is. Ez a terület manapság kiemelten fontos, hiszen az állampolgárok így közvetlenül tájékozódhatnak a bíróságok munkájáról, a döntések hátteréről.

Az ügyfelek uniós szinten is gyors döntésekre számíthatnak
Fotó: Teknős Miklós

Az időszerűséget vizsgálva egyes ügytípusok kapcsán a magyar bíróságok évek óta az elsők közé tartoznak. A legjobb helyezést az elsőfokú közigazgatási ügyek és az uniós védjegyügyek kapcsán érték el: mindkét ügytípus esetében a második helyen állnak a 28 uniós tagállam között. A civilisztikai és közigazgatási ügyek időtartamát illetően összességében az ötödik legrövidebb idő alatt lezárják az ügyeket a hazai bírák – a kutatás az ügyek 100 lakosra vetített száma alapján, az elsőfokú döntéseket vette számba. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magyar bírók törekednek tudásuk folyamatos fejlesztésére, és aktívan élnek az Európai Unió adta lehetőségekkel: az EU jogi képzésein részt vevő bírók száma arányaiban nálunk a második legmagasabb a tagállamok között.

A magyar állampolgárok bíznak a bíróságok függetlenségében: a válaszadók többsége szerint Magyarország bíróságai függetlenül és befolyásmentesen végzik a munkájukat.

A hazai bíróságok az ügyfél-elégedettséget, az ügyfelek visszacsatolását is folyamatosan mérik, amely elengedhetetlen a szolgáltatás minőségének javításához. A bíróságok erre fordított erőfeszítései dobogós helyezést értek: az EU-tagállamok között a magyar bíróságok a második helyen állnak az ügyfelek elégedettségének felmérésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.