A járvány megelőzéséhez együtt kell működni

Fontos, hogy mindenki regisztráltassa magát a külügyminisztériumnál, aki a járvány által érintett területeken van, vagy oda utazna – jelezte Gulyás Gergely.

2020. 02. 27. 11:48
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. február 27. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs Magyarországon koronavírusos megbetegedés – tájékoztatott Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: hét minta érkezett az elmúlt napon, de pozitív egyetlen egy sem lett. – A Szent László kórházban jelenleg 18 fő van karanténban, mindannyian jól vannak, nincsenek panaszaik, két hét után lehet őket hazaengedni – mondta el. Arról is szólt, hogy az operatív törzs folyamatosan dolgozik, a Belügyminisztérium tájékoztatja a hat parlamenti pártot, a konzuli szolgálat pedig figyelemmel kíséri és tájékoztatja a külföldön karanténba került magyarokat. – Egymillió kétszázezer maszk áll rendelkezésre, a büntetés-végrehajtási intézetekben napi 25 ezer darabot gyártanak, ezek a lehető leggyorsabban jutnak el a gyógyszertárakba – sorolta.

– A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére szükség van – vette át a szót Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő felhívta az óvintézkedésekre a figyelmet. – Ne utazzanak a fertőzött területekre, akik tüneteket érzékelnek, azok vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, maradjanak távol a munkahelyüktől és az iskolától, de azok, akik az utóbbi időben Észak-Olaszországban jártak, vagy az influenzás tüneteket tapasztalók is maradjanak inkább otthon és tartsák be a higiéniás utasításokat – sorolta.

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter azt is elmondta, hogy Kínában a karanténzárlat alatti területen 20 fő tartózkodik, Észak-Olaszországban azonban szinte felmérhetetlen, hogy hányan vannak érintve a lezárások miatt. Felhívta a figyelmet arra is: fontos, hogy mindenki regisztráltassa magát a külügyminisztériumnál, aki a járvány által érintett területeken van, vagy oda utazna.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy 30 milliárd forintot ad a belügyminisztérium, hogy akár ideiglenes intézkedésekkel is, de csökkentse 113 százalékra a börtönök jelenlegi magas, 140 százalék feletti telítettségét. – A börtönök zsúfoltsága miatt megítélt kártérítésekre iparág épült fel, aminek megálljt kell parancsolni – tette hozzá. A miniszter szerint ezt a most elfogadott jogi eszközökkel és a zsúfoltság csökkentésével lehet elérni.

A miniszter beszámolt az olimpiai felkészülésről is. – Abból indulunk ki, hogy lesz olimpia, a Magyar Olimpiai Bizottság soron kívül kap támogatást – mondta. Hozzátette, hogy 13 magyar éremre tett ígéretet a MOB.

– Ígéret volt, hogy légkondicionált lesz a 3-as metró, akkor elvárjuk, hogy Karácsony Gergely teljesítse azt. Ez a minimum azután, hogy a kampányában félmeztelen aktivistákkal bizonygatta a beruházás nélkülözhetetlenségét – válaszolta annak kapcsán a miniszter, hogy tegnap a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége elvetette a felújított metrószerelvények klimatizálásával kapcsolatos előterjesztést. Gulyás Gergely a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy egyre jobban látszik, hogy országosan és Budapesten is Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az ellenzék vezetője. Úgy tűnik, mintha mára a főpolgármester egyes jogköreit is gyakorolná a volt szocialista miniszterelnök.

A Magyar Nemzetnek azt is elmondta a tárcavezető, hogy nem érkezett még válasz Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Néppárt vezetőihez írt memorandumára.

Lenne pénz a metró klimatizálására

„A hármas metró kocsijaiba nyárig, az októberi választás óta, bőven beszerelhető a légkondi. A főpolgármester szerint megvan rá a pénz. Jó hír, így csak akarat kérdése, hogy ne főjenek meg az utasok! Vizsgálják nyugodtan a metrókocsik beszerzését, de közben végezzék el a munkát! – írta Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az M3-as metró klimatizálásával kapcsolatban a Twitteren.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.