A fenyegető és kereszténygyalázó tartalmak sem sértik a Facebook alapelveit

Miközben a nemzeti-konzervatív oldal képviselőinek virtuális megsemmisítéstől hangos a média, lényegesen kevesebb szó esik azokról a valóban ártalmas tartalmakról, amelyeket a Zuckerberg-galaxis mégsem hajlandó eltüntetni a virtuális térből. A tech-cégek sokszor egész embercsoportokra nézve sértő vagy fenyegető megnyilvánulások felett is szemet hunynak.

Forrás: VASARNAP.HU, FACEBOOK, INSTAGRAM2021. 01. 19. 19:04
null
Fotó: instagram/retardkaland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasarnap.hu cikke nyomán a Magyar Nemzet is kísérletet tett annak beigazolására, hogy a Facebook, valamint a tulajdonában lévő fotó- és videómegosztó közösségi hálózat, az Instagram cenzorai is önkényesen bírálják felül az oldalaikra feltöltött tartalmakat, ahol

a jobboldali konzervatív hangok köztudottan nem, ellenben a legízléstelenebb kereszténygyalázó grafikák gond nélkül publicitást kapnak, mivel véleményük szerint azok nem sértik a közösségi alapelveket.

A két közkedvelt platformon se szeri se száma azoknak az Istent, Jézus Krisztust, Szűz Máriát, a pápát, valamint a keresztény embereket sértő vagy a rajtuk gúnyoldó bejegyzéseknek, – a könnyedebb fricskáktól kezdve egészen az olyan bejegyzésekig –, amelyekkel az alkotók bizonyosan több határt is átlépnek.

Fotó: Facebook.com/Magyar Ateista Mémbázis

A közösségi oldalakon megjelenő keresztényellenes tartalmak visszatérő eleme a Szent Család meggyalázása, a Szent Szűz hűtlenségét ábrázoló képek, Krisztus megfeszítése, a bibliai történetek kigúnyolása,

valamint a koronavírus-járvány kapcsán pedig elszaporodtak az Isten mindenhatóságát felülbíráló mémek is. Az ilyen és ehhez hasonló kreációk egyik gyűjtőhelye a Magyar Ateista Mémbázis is, ahol lapunk először egy Jézus-Krisztus kereszthalálát, majd a Szűz Máriát nevetség tárgyává tévő képet jelentett a Facebook üzemeltetői felé.

Fotó: Facebook.com/Magyar Ateista Mémbázis

Fél órával később a közösségi hálózat meghozta a döntést:

bár megértik, hogy sértőnek találtuk a mémeket, de számukra sem a Krisztust, sem pedig a Szűz Máriát gyalázó kép nem tűnik gyűlöletkeltőnek,

és nem ütközik egyetlen konkrét közösségi alapelvükkel sem. Arról is szóltak, hogy nem szeretnék, hogy bárkinek olyan tartalommal kelljen szembesülnie, amit gyűlöletkeltőnek talál, így a kép törlése helyett inkább olyan alternatív lehetőségeket ajánlottak, amely által ezeket a tartalmakat el tudjuk kerülni.

Fotó: Facebook

Következett a Zuckerberg-galaxishoz tartozó Instagram is, ahol bár más oldalt vettünk górcső alá, a forgatókönyv azonos volt. A Retardkaland nevű mémoldal is bővelkedik a szenteken és szimbólumokon gúnyolódó „alkotásokkal”, de ahogyan a Facebooknak, úgy az Instagramnak sem érte el az ingerküszöbét az az általunk jelentett vallásgyalázó bejegyzés, amit az oldal üzemeltetői nem mellesleg a „poén kedvéért” éppen karácsony napjára időzítettek.

Fotó: Instagram/retardkaland

A kép jelentése után – ami ellen gyűlöletbeszéd, valamint gyűlöletkeltő szimbólumként emeltünk szót – a legnagyobb fotó- és videómegosztó válaszul közölte:

úgy vélik, a kép jó eséllyel nem sérti a közösségi irányelveket, hangsúlyozva, hogy az Instagram egy globális közösség, és megértik, ha valaki másképpen fejezi ki magát.

Fotó: Instagram

A tech-óriás viszont nemcsak a kereszténygyalázó mémoldalakkal, hanem az olyan szervezetek közösségi fiókjaival is igencsak elnéző, mint a Mirotvorec nevű ukrán nacionalista csoportosulás, amelyik néhány éve még a Facebookon hirdette azt az általuk összeállított halállistát, amelyikre a több száz kárpátaljai magyar kettős állampolgár mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint nemrégiben Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is felkerült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.