A kormány 43,4 milliárddal támogatja a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását

A kormány 43,4 milliárd forintos keretösszegű pályázatot írt ki a megváltozott munkaképességű, köztük a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának elősegítésére a következő évre – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2019. 09. 25. 11:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Attila elmondta, az ideinél csaknem másfél milliárd forinttal nagyobb forrásra az a mintegy 400 akkreditált cég jelentkezhet, mely jelentős számban foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket. A pénzből mintegy 30 ezer ember végezhet értékteremtő munkát – tette hozzá.

Azt hangoztatta, a szociális biztonság alapja, hogy lehetőleg mindenkinek legyen munkajövedelme, a kormány pedig a szerdán megjelent pályázattal azokat támogatja, akiknek az elhelyezkedéséhez segítség kell.

Ismertetése szerint a cégek a pályázaton a foglalkoztatottak után járó „kvázi normatívát” egyebek mellett bértámogatásra, akadálymentesítésre, eszközbeszerzésre fordíthatják.

A pályázat, melyre az országszerte 1200 telephelyen működő 400 akkreditált cég jelentkezhet, már elérhető a fővárosi kormányhivatal honlapján.

Fülöp Attila az egyik akkreditált cég, a XI. kerületi, önkormányzati tulajdonú Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, ezt a típusú foglalkoztatást elkötelezett egyházak, civil szervezetek vagy önkormányzatok tudják jól működtetni.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere azt közölte: az önkormányzat önként vállalt feladatként működteti a mintegy 230 embert foglalkoztató intézményt, de ez kormányzati segítség nélkül megterhelő lenne.

Elmondta, dolgozóik között vannak nagycsaládosok, köztük olyanok is, ahol mindkét szülőnek itt adnak munkát. Hozzátette: egyebek mellett nyomdai és parkfenntartási munkakörben tudnak munkát biztosítani, de többen az önkormányzati hivatalban dolgoznak.

Fontosnak nevezte, hogy a náluk dolgozók számára a legjobb munkakörülményeket tudják biztosítani. Közölte, szociális szolgáltatásként szerdán egy rekreációs és rehabilitációs szobát adtak át, ahol dolgozóik például különböző masszírozó fotelekben pihenhetik ki magukat a 4, 6, illetve 8 órás munka után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.