A Kúria lezárta a palotapert

Nincs tovább, a Politikatörténeti Intézetnek el kell hagynia az 1896-ban bíróság céljaira épült Kossuth téri igazságügyi palotát. A Kúria döntése jogerős, azonnal végrehajtható. A magyar állam évekkel ezelőtt beperelte az intézetet, amelynek jogelődje az 1952-ben megalapított Munkásmozgalmi Intézet, később a Párttörténeti Intézet volt.

Magyar Nemzet
2020. 09. 23. 21:41
null
Budapest, 2017. március 31. A Kúria épülete a főváros V. kerületében, a Markó utca 16-ban, előtte éppen elsétáló iskolásokkal. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politikatörténeti Intézetnek el kell hagynia az 1896-ban bíróság céljaira épült Kossuth téri igazságügyi palotát, és a mintegy ötezer négyzetméter alapterületű épületrészt az ingóságoktól kiürítve vissza kell szolgáltatnia a tulajdonos magyar államnak. A Kúria ugyanis megtagadta a távozásra kötelező korábbi jogerős ítélet felülvizsgálatát – ez derült ki a Mandiner.hu szerdai tudósításából.

Mint a Magyar Nemzet korábban már megírta, a magyar állam évekkel ezelőtt beperelte a Politikatörténeti Intézetet (PTI), a Kúria pedig 2018 novemberében elvégezte a helyzet jogi minősítését. Úgy döntött, hogy a magyar állam és a PTI között 1990-ben ingyenes használati szerződés, vagyis lényegében haszonkölcsön-szerződés jött létre, s ez felmondható. Az állami vagyonkezelő ezután felmondott, az alsófokú bíróságok pedig elrendelték az épületszárny kiürítését. Költözés helyett azonban a PTI ismét a Kúriához fordult. Kérte, hogy először is döntsék el, befogadható-e a kérelme, s ha igen, helyezzék hatályon kívül az épület kiürítéséről szóló első- és másodfokú ítéletet. Egyúttal a végleges döntésig függesszék fel a távozásra kötelező bírói határozatok végrehajtását. A legfőbb ítélkező fórum nemrégiben – a Mandiner.hu tudósítása szerint – megtagadta a felülvizsgálatot, ezzel a jogerős ítélet azonnal végrehajthatóvá vált. A magyar állam a jogszabályok alapján kérheti a végrehajtás megindítását, az ország egyik legértékesebb ingatlanának kiürítését.

A PTI kiköltözése és a Néprajzi Múzeum távozása esetén egyébként az összességében 15 ezer négyzetméter alapterületű, állami tulajdonú márványpalotát visszakaphatja eredeti használója, a Kúria. Az igazságszolgáltatás legfelső fórumát ugyanis 1949-ben tették ki a Parlamenttel szemben elhelyezkedő Kossuth téri székházból. Az Alkotmány utcai szárnyépületben – ahol az 1930-as években Rákosi Mátyást szabadságvesztésre ítélték – Rákosi hatvanadik születésnapján, 1952-ben a Munkásmozgalmi Intézet, később a Párttörténeti Intézet, végül pedig a Politikatörténeti Intézet kapott helyet.

A rendszerváltozás óta többször is napirenden volt az eredeti állapot helyreállítása. A készülő tervek szerint az épületet felújítják az igazságszolgáltatás céljainak megfelelően. Visszakerülhet a régi helyére Justitia carrarai márványból készült szobra is, amelyet 1949-ben szintén kitettek onnan, s amely most a Kúria Markó utca 16. szám alatti székházában található. Az még kérdés, hogy a Kúria mostani épületét teljes egészében megkapja-e a vádhatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.