A Kúrián is padlót fogott a Demokratikus Koalíció

A Gyurcsány-párt azért perelte be Budai Gyulát, mert a fideszes országgyűlési képviselő összefüggésbe hozta a DK-t a bűnszervezet vezetésével vádolt Czeglédy Csaba üzelmeivel. Az ítélet szerint viszont mostantól bárki nyugodtan kijelentheti: Czeglédy bűnszervezete több milliárd forintot tüntetett el, kampánypénzt gyártott a DK-nak meg az MSZP-nek, továbbá diákokat és nyugdíjasokat károsított meg – írja cikkében a PestiSrácok.

Forrás: PESTISRÁCOK.HU2020. 06. 11. 17:14
null
A szocialisták és Gyurcsány ügyvédje 6,2 milliárd forintos adócsalásért felelhet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki tudja, nagy akarásnak mi a vége. Kivéve a bukott miniszterelnököt, akinek pártja folyton bíróságra citálja Budai Gyulát, és szinte mindig veszítenek. Ezúttal egy felülvizsgálati eljárást bukott el a DK a Kúrián. A történet előzménye: Budai 2017-ben a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában úgy vélekedett, a Gyurcsány és a DK ügyvédjeként is ismert Czeglédy Csaba bűnszervezetétől törvénytelen összegek kerülhettek a DK-hoz és az MSZP-hez, Czeglédyék kampánypénzt gyárthattak a két pártnak.

A volt elszámoltatási kormánybiztos arra is fölhívta a figyelmet, hogy Czeglédy bűnszervezete a vád szerint több mint hatmilliárd forinttal károsította meg az államot, a Gyurcsány-féle Altus Portfólió Kft. pedig többször adott kölcsön a Czeglédyhez köthető Human Operator Zrt.-nek.

A Gyurcsány-párt – amely folyton a véleménynyilvánítás szabadságának állítólagos korlátozása miatt mószerolja Magyarországot Brüsszelben – nem tűrte az egyébként konkrét tényekre alapozott véleményt, és személyiségi jogi pert indított Budai ellen. Ám azt első és másodfokon is elvesztette. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly januárban jogerősen teljes egészében elutasította a DK keresetét, így nemhogy egymillió forintos sérelemdíjat nem kapnak Budaitól, de még tetemes perköltséget is fizethetnek.

A DK mellett Czeglédy Csaba volt a személyiségi jogi per másodrendű felperese, ő is egymilliós sérelemdíjat követelt a fideszes politikustól, ám az ítélőtábla a keresetét 90 százalékban elutasította, így csupán százezer forint sérelemdíjjal kell beérnie. Az ítélőtábla szerint nem állított valótlanságot Budai Gyula azzal, hogy Czeglédy Csaba egy olyan bűnszervezetet irányított, amely több milliárd forintot tüntetett el, és kampánypénzt gyártott az MSZP-nek és a DK-nak. A jogerős döntés kimondta:

Az alperes az alapul szolgáló tényeket nem torzította el, nem hamisította meg, azokat nem tüntette fel hamis színben, azokból teljes mértékben okszerűtlennek nem tekinthető következtetést vont le, amely a véleménynyilvánítási szabadság magasabb szintű oltalmát élvezi. Az alperes a jelentős közérdeklődésre számot tartó ügyben álláspontját jogszerűen fejtette ki, véleménye nem indokolatlanul bántó, sértő, lealázó.

Budai abban az egy dologban volt pontatlan, hogy azt állította, Czeglédy 2017 októberében is kapta 2,4 milliós fizetését a Human Operator Zrt.-től, holott akkor már néhány hónapja nem kapta.

Ezt a jogerős verdiktet tartotta most fenn hatályában a Kúria, amelynek felülvizsgálati határozatát a napokban postázták a feleknek. A Kúria megerősítette:

„valós tényekből levont következtetés”, így nem jogsértő annak kimondása, hogy a DK-hoz törvénytelen módon kerültek pénzösszegek Czeglédytől, és hogy Czeglédy feladata volt a kampánypénz gyártása. A Kúria azt is leszögezte: a Budai Gyula által ismertetett és a következtetés alapjául szolgáló tények a logika szabályai szerint is, együttesen megteremtik az alapját annak a véleménynek, hogy Czeglédy a DK pártfinanszírozása érdekében tevékenykedett. Emellett azt is megállapította a Kúria: tényszerű, valóságnak megfelelő volt Budai Gyula azon kijelentése, miszerint Czeglédy cége diákokat és nyugdíjasokat károsított meg. (A pofátlanság netovábbja, hogy Czeglédy ezt a közismert tényt próbálta kimagyarázni, és erre hivatkozva pénzt kisajtolni Budaiból.)

KÉTSZER IS ELÍTÉLTÉK CZEGLÉDYT

Ismert: Czeglédy Csabát, a DK és a Gyurcsány-família kedvenc ügyvédjét, akinek Gyurcsány Ferenc családi cége mintegy kétszázmilliós kölcsönt adott törvénytelenül, hatmilliárdos kárt okozó bűnszervezet vezetésével vádolja az ügyészség. A vádirat szerint a 2011-től működő, Czeglédy Csaba által vezetett bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Czeglédyt egyébként más bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélte a bíróság. Gyurcsányt és az ellenzéket azonban láthatóan nem zavarja egy ilyen rovott múltú bűnöző jelenléte az ellenzéki összefogásban. Sőt, Szombathelyen önkormányzati képviselő-jelöltként indították, és mandátumot is szerzett tavaly október 13-án. Azóta pedig egyre-másra jönnek a hírek arról, mely balliberális vezetésű önkormányzatok stafírozzák ki Czeglédy ügyvédi irodáját különféle megbízásokkal – írja cikkében a PestiSrácok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.