A legjobb diákoknak ad esélyt a Stipendium Peregrinum ösztöndíj

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj azoknak a kiemelkedő diákoknak ad esélyt a legszínvonalasabb külföldi egyetemeken való tanulásra, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük rá – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Balatonszárszón az MTI-nek.

Forrás: MTI2020. 07. 04. 14:52
NOVÁK Katalin
Balatonszárszó, 2020. július 4. Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára nyilatkozik az M1 televízió stábjának a Nemzeti Tehetség Program Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjának táborában Balatonszárszón 2020. június 4-én. A táborban 49 kiemelkedõ tehetségû fiatal vesz részt, akik közül kiválasztanak 20 hallgatót, akik tovább versenyezhetnek a külföldi tanulmányokat támogató ösztöndíjért. MTI/Varga György Fotó: Varga György

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj azoknak a kiemelkedő diákoknak ad esélyt a legszínvonalasabb külföldi egyetemeken való tanulásra, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük rá – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Balatonszárszón az MTI-nek.

Novák Katalin a pályázati program kiválasztótáborában emlékeztetett arra, hogy korábban nem volt olyan állami ösztöndíj, amely a külföldi tanulmányok teljes költségét fedezte volna. A Stipendium Peregrinum húsz kiváló magyar diáknak ad esélyt a legjobb külföldi egyetemeken való tanulásra, akik nem juthatnának ki Londonba vagy az MIT-re – tette hozzá.

Azt mondta: azoknak a fiataloknak, akiket a szakmai zsűri támogat, nemcsak tanulmányi eredményeik kiválóak, hanem ezen túl is jól teljesítettek, sportolnak, zenélnek, önkéntes munkát végeznek. A legjobbak legjobbjairól van szó, és azt szeretnénk, ha tudásukat gyarapíthatnák a külföldi egyetemeken – fogalmazott.

„Nem titkolt szándék, hogy olyanokat segítsünk, akiknek a hosszú távú célja, hogy később a magyar közösség erősítéséért dolgozzanak”

– jelentette ki.

A diákok vegyes, természet- és társadalomtudományi érdeklődésűek, sokan informatikai, matematikai pályára készülnek, vannak közöttük asztrofizikusok és művészi pályát választók is.

Novák Katalin kiosztja a diákok telefonjait egy szavazáshoz a Nemzeti tehetség program Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram táborában Fotó: MTI/Varga György

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője újságíróknak elmondta: az első alkalommal, 225 millió forintos kerettel meghirdetett ösztöndíjprogramra 144-en pályáztak, közülük 49-en vesznek részt a hétvégén zajló táborban, a húsz pályázati nyertest szakmai bizottság választja ki.

A pályázati kiírásban hatvanhat külföldi egyetem szerepel, de ennél szélesebb is lehet a kör egyéni indokolás alapján. Az értékelésnél azonban alapvetően a kiírásban megjelölt egyetemeket részesítik előnyben.

Az ügyvezető a program indításakor azt közölte: azok a diákok, akik európai uniós felsőoktatási intézményekbe jelentkeznek, 13,5 millió forintos támogatást kaphatnak. Az ázsiai, csendes-óceáni térség, valamint a nem uniós, európai ország felsőoktatási intézményeibe készülők akár 16,5 millió forintot is kaphatnak. Az Egyesült Államokba készülők támogatásának maximális összege 27 millió forint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.