Európa megint migrációs nyomás alá kerülhet a járvány miatt

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat nagy figyelmet fordít arra, hogy feltárja a koronavírus-járvány jövőbeli gócpontjait, ilyen lehet például Afganisztán is – figyelmeztetett az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén a szolgálat főigazgatója. Béres János altábornagy arról is beszélt, hogy több országban is bevonták a járvány elleni védekezésbe a katonákat, a haderők eszközeit, s hogy e tekintetben nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújt a Magyar Honvédség.

Magyar Nemzet
2020. 04. 20. 15:44
null
Sok önkormányzat kéri, hogy településükön növeljék a katonai rendészek létszámát Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több országból a bioterrorizmus korlátozott megjelenésére is vannak jelzések – közölte tegnap Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatója az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén. Mint mondta, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet mellett más szervezetek is a fertőzés terjesztésére szólították fel híveiket. Ennek jelei vannak például Indiában, Egyiptomban, az Egyesült Államokban is – ismertette. Az altábornagy kitért arra is, hogy a járvánnyal összefüggésben – pél­dául álhírek terjesztésével – a kiberbűnözői aktivitás is fokozódott.

Béres János elmondta: nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy feltárják a jövőbeli gócpontokat. Most úgy látják, a következő gócpont Afrikában lehet, ahol már 43 országban jelent meg a vírus. Emellett Afganisztán is gócpont lehet. Vizsgálják a koronavírus hatását a nemzetközi biztonsági környezetre. Többek között arra is fel kell készülni: az egyes országokban bevezetett rezsim­intézkedések miatt a Közel-Keleten és az afrikai térségben is olyan belpolitikai feszültségek, állami szintű problémák lehetnek, amelyek ­miatt Európa is újabb nyomás alá kerülhet, például migrációs szempontból.

Az altábornagy szerint több országban is jelentősen bevonták a járvány elleni védekezésbe a katonákat, a haderők eszközeit. E tekintetben nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő a Magyar Honvédség, amelyet szinte minden területen bevontak a védekezésbe – emelte ki. A jövőre vonatkozóan a KNBSZ főigazgatója azt mondta: a legfontosabb feladat az újraindítás politikájának vizsgálata, hogy az egyes szomszédos európai országok hogyan tervezik visszaállítani haderői­ket a normál működési rendre.

Sok önkormányzat kéri, hogy településükön növeljék a katonai rendészek létszámát
Fotó: Kurucz Árpád

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a bizottság előtt arról beszélt, hogy a honvédség továbbra is 11 műveletben 1200 fős ambíciószinttel vesz részt, az egészségügyi szolgálatokat mindenhol megerősítették. Azt mondta: Bosznia-Hercegovinában, az Eufor műveletben történt fertőződés. Innen evakuáltak több magyar katonát is, akik valamen­nyien jól vannak. Maliból 15 magyar katonát kellett evakuálni, ők is jól vannak. Beszélt arról is, hogy a Magyar Honvédségben körülbelül 1500 mintavétel volt. A fertőzöttek száma egy számjegyű, többségük az egészségügyi központ állományában van. A vezérezredes ismertette a honvédség katonáinak magyarországi felada­tait is. Ennek kapcsán azt is elmondta, sok önkormányzat kéri a katonai rendészek létszámának növelését. – Ez az emberek biztonságérzetét növelő feladat – szögezte le.

Védelmi feladatok

– Jelenleg ezerötszáz katona dolgozik a járvány miatt kialakult feladatokon, és további több ezer katonát készítünk fel. A járvány miatti veszélyhelyzetben nemcsak a déli határt védik a katonák, hanem az északi és a nyugati határon is ellátnak védelmi, sőt határzárási feladatokat. Ezenkívül a személy- és teherforgalom részére kijelölt utak mentén ellenőrzéseket hajtanak végre, segítik a közlekedőket – mondta tegnap Benkő Tibor az Origónak. A honvédelmi miniszter azt is hozzátette: a katonák jelen vannak a városok utcáin, hogy ellenőrizzék a kijárási korlátozások betartását, de ha szükséges lesz, a jövőben még több katona még több városban járőrözik majd. Ezenkívül a külföldről érkező védőeszközöket, felszereléseket is őrzik, amíg azokat ki nem szállítják a kórházakba, valamint egyes intézmények fertőtlenítését is elvégzik, több mint száz vállalatnál segítenek, valamint ötvenegy kórházban katonák végzik a kórházparancsnoki feladatokat – mondta el a honvédelmi miniszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.