A német EU-elnökséget sem érdekelte a magyar vita a LIBE-ben

Érdektelenségbe fulladt az uniós parlament állampolgári jogi bizottságának hétfő esti magyar és lengyel témájú vitája. A balodali EP-képviselők a hetes cikkely szerinti eljárásokat vitatták meg, ám épp az azokért jelenleg felelős német EU-elnökség képviselője nem jelent meg az ülésen. A budapesti és a varsói kormányok korábban jelezték, hogy nem vesznek részt az online eseményen.

2020. 11. 30. 19:21
Angela Merkel - Viktor Orban Press Conference in Budapest
BUDAPEST, HUNGARY - FEBRUARY 02: German Chancellor Angela Merkel (L) and Hungary's Prime Minister Viktor Orban (R) hold a joint press conference in the Parliament building in Budapest, Hungary on February 02, 2015. Arpad Kurucz / Anadolu Agency Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, hétfő késő délután az Európai Parlament állampolgári jogi (LIBE) bizottsága a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárásokat vette sokadszorra is górcső alá. A magyar és a lengyel kormányok már az ülést megelőzően jelezték, hogy nem vesznek részt rajta. Lapunknak egy kormányzati forrás ezt úgy magyarázta: a magyar álláspont gyakorlatilag évek óta következetes és ismert: hazánk szerint az Európai Parlamentnek egyszerűen nincs beleszólása a jelenleg az uniós Tanács előtt zajló folyamatba.

A baloldali túlsúllyal működő LIBE-ben mindenesetre nem csak Budapestet és Varsót kellett nélkülözniük, ugyanis a német EU-elnökség képviselője sem jelent meg az egyébként online zajló ülésen. Utóbbi miatt a szakbizottság spanyol baloldali elnöke, Juan Fernando López méltatlankodott, valamint több EP-képviselő is komolytalannak bélyegezte az így előállt helyzetet.

A magyar dosszié jelenlegi európai parlamenti felelőse, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti képviselő szerint nyilvánvaló, hogy Németország meg sem próbálja megbüntetni Magyarországot. A hazai sajtóban csak „új Sargentiniként” elhíresült politikus az Európai Bizottságnak is odaszólt, mondván: az EU végrehajtó testülete sem tesz annak érdekében, hogy felszámolja a magyar jogsértéseket.

Az Európai Bizottság részéről a kormány kritikusa, Didier Reynders igazságügyi biztos hessegette el a kritikát, épp az EB friss jogállamisági jelentéseiben megállapítottakra hivatkozva.

Reynders egyúttal bejelentette, hogy már megkezdték a következő évi jogállamisági jelentések előkészületeit. Ismert, hogy Magyarországról és Lengyelországból is keményen bírálták a kettős mércének teret adó dokumentumokat.

A liberális igazságügyi biztos reményét fejezte ki amiatt is, hogy hamarosan a tagállamok és az EP végleg elfogadják a kifizetésekhez jogállamisági feltételrendszert bebetonozó rendeletet.

A baloldali Dalli az esélyegyenlőségi ügyekért felel az Európai Bizottságban
Fotó: MTI/EPA

Az alaptörvény módosítását is bírálták

A látványos érdektelenség mellett zajló LIBE-ülésen az LMBTQ-jogok magyarországi és lengyelországi helyzete is terítékre került. Az uniós bizottság egyenlőségért felelős biztosa, Helena Dalli újfent kritikával illette a lengyel abortusztörvény szigorítását, de

a magyar alaptörvény beharangozott módosítását, annak „az anya nő, az apa férfi” kitételét is bírálta. A máltai baloldali politikus szerint a családpolitika bár tagállami hatáskörbe tartozik, a rendelkezéseknek a nemzetközi emberi jogi egyezményekkel is összhangban kell lenniük.

A magyar és lengyel témákban jórészt baloldali és zöld politikusok szólaltak fel. Donáth Anna, a Momentum politikusa volt az egyetlen magyar EP-képviselő, aki szót kapott az ülésen. Elmondta: szerinte a kormány politikai eszközként tekint a magyar LMBTQ-közösségre.

Varga Judit: Az európai intézményeknek is kellemetlen teher már ez az ügy

Varga Judit igazságügyi miniszter hivatalos közösségi oldalán a következő mondatokkal reagált a LIBE-bizottság ülésén történtekre, illetve nem történtekre: – Újhelyi István és a magyar ellenzék erőlködése ellenére ismét teljes érdektelenségbe fulladt az európai parlamenti LIBE bizottság vitája! Az ülésen sem a nemzeti kormányok, sem a német soros elnökség nem vett részt és az EP képviselőkből is csak hatan kívántak felszólalni.

Ebből is jól látszik, hogy az európai intézményeknek is kellemetlen teher már ez az ügy. A baloldal megalapozatlan támadásai lassan süket fülekre találnak. A LIBE-komédia megbukott, és ezen már nevetni sem lehet.

– Irigylem azokat, akiknek a koronavírus-válság közepette ideológiai alapon történő nyomásgyakorlásra is jut ideje. Míg a demokratikusan megválasztott magyar kormány a járvánnyal küzd, az EP LIBE szakbizottsága továbbra is mindent megtesz, hogy mondvacsinált okokból minket támadjon. A 7. cikk szerinti eljárásokra hivatkozva a LIBE balliberális és migrációpárti képviselői ma délután is elmondták a szokásos Magyarországgal szembeni lózungokat.

– A hab a tortán, hogy még a decemberre tervezett meghallgatás is elmarad a Tanácsban a 7-es cikkelyes eljárás kapcsán – írta a Facebookon Varga Judit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.