A nemzetépítésről szólt a kötcsei piknik

A nemzeti függetlenség megerősítéséről, nemzetépítési stratégiákról és a források gazdaságra koncentrálásáról is szó volt a 19. Polgári Pikniken, a Somogy megyei Kötcsén. Orbán Viktor miniszterelnök többek között a családpolitika kiemelt szerepéről, az európai politikai helyzetről és a közelgő önkormányzati választásokról is beszélt.

2019. 09. 09. 5:50
BALOG Zoltán; ORBÁN Viktor
A miniszterelnök szerint hazánknak tanulnia kell a Nyugat hibáiból Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az „okos nemzetépítés” stratégiáját hirdette meg Orbán Viktor A Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, zártkörű kötcsei találkozón sajtóértesülések szerint. A miniszterelnök a 19. Polgári Pikniken, a Dobozy-kúriá­ban tartott beszédében a beszámolók szerint a hazai és nemzetközi, döntően európai politikai helyzet értékelésétől a szomszédságpolitikán és annak gazdasági vetületein át haladva a keresztény szabadság kérdését is érintette.

Orbán Viktor Európa és Magyarország jövője kapcsán – az Atv.hu forrásai szerint – egy autópályás hasonlattal élt: a „körforgalom” képével illusztrálta azt, hogy nekünk, magyaroknak abban már szerencsénk van, hogy látjuk Európa nyugati országai esetében a mintát, de a különbségeket is; azaz Európa országai együtt autóznak ugyan a körforgalomban, de vannak, akik lehajtanak adott pillanatban egy-egy autópályára.

A miniszterelnök szerint hazánknak tanulnia kell a Nyugat hibáiból
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kormányfő az európai gazdasági és pénzügyi helyzet kapcsán ismét egy lehetséges válságra figyelmeztetett, ugyanakkor a 2008-as krízishez hasonló megrázkódtatásra nem számít. A miniszterelnök előadásában külön kiemelte Novák Katalin családügyi államtitkárt, mindenekelőtt a sikeres nemzetközi demográfiai csúcs megszervezéséért.

A kormányfő szerint a demográfiai helyzet és a családpolitika továbbra is kiemelt politika marad. Orbán Viktor a közelgő önkormányzati választás kapcsán dicsérte a harmadik ciklusára készülő Tarlós István főpolgármestert is, optimistán szólt az esélyeit illetően. Arra is felhívta a figyelmet: Tarlós Istvánon kívül Európa világvárosai­ban szinte csak baloldali városvezetők vannak hivatalban.

A miniszterelnök az ellenzékről és a májusi európai parlamenti (EP-) választásokról azt mondta, csak annyi történt, hogy „egy Gyurcsányból két Gyurcsány lett”. Az új EP-ciklus kapcsán arra emlékeztetett, hogy Emmanuel Macron francia elnök és a V4-ek együttműködése elérte, hogy a szociáldemokraták csúcsjelöltje, Frans Timmermans helyett a német Ursula von der Leyen legyen a jelölt az Európai Bizottság élére, másrészt pedig az Európai Központi Bank elnöke Christine Lagarde, az IMF elnöke legyen. A miniszterelnök az elemzőkkel egyetértve úgy látja: Angela Merkel kancellár és Németország súlytalanabb lett Európában. Ezért szerinte részben az okolható, hogy a CDU–CSU-szövetség régóta koalíciós kényszerben van.

Fotó: MTI/Varga György

Rogán Antal (képünkön) szombaton a találkozó előtt úgy fogalmazott: a következő időszakban a nemzeti függetlenség megerősítésére kell koncentrálni. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint ehhez erős és sikeres gazdaság kell, ahhoz pedig szuverén és önálló gazdaságpolitika vezet, amit az elmúlt években is folytattak. Felidézte, hogy 2010 óta a nemzeti függetlenséget több támadás érte, de „minden alkalommal sikeresen védtük meg a nemzeti önrendelkezés szabadságát”.

A politikus szólt arról, hogy a következő években minden forrást arra koncentrálnak, hogy erős magyar gazdaságot teremtsenek. – Ez a feltétele annak, hogy továbbra is támogatni lehessen a családokat, megvédjék a nyugdíjak értékállóságát – hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva azt mondta: az önkormányzati választás nem ideológiai, politikai választás, hanem arról szól, hogy milyen embereket választanak a települések élére.

Rogán Antal szerint a kormánypártok alkalmas embereket kínálnak a választóknak, az ellenzék részéről viszont pozícióra törekvő, alkalmatlan emberek állnak szemben a sikeres és bizonyított Fidesz–KDNP-s polgármesterekkel. Erre szerinte a legjobb példa Budapest, amelyet Tarlós István személyében egy 29 éves tapasztalattal rendelkező városvezető irányít, az ellenzéki oldalon pedig három alkalmatlan jelölt áll vele szemben.

További kérdésre válaszolva azt mondta, számára nem meglepő, hogy a távozó, bevándorláspárti Európai Bizottság megint választás előtt hoz ki egy OLAF-jelentést. – Így szokták csinálni, ezzel szokták támogatni Magyarországon az ellenzéket, akikkel szimpatizálnak a kormány helyett – jegyezte meg. Hozzátette: az OLAF Angela Merkel német kancellárral vitatkozik, aki egy hónappal ezelőtt Sopronban jelentette ki, hogy a magyar kormány hatékonyan, az emberek javára hívta le az uniós forrásokat, és ez meglátszik a magyar gazdasági növekedésen is.

– Az ellenzéki együttműködés összeomlott, kevés helyen van érdemi együttműködés, az is inkább konfliktusos – ezt már Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke mondta a Polgári pikniket megelőzően. Hozzátette, Karácsony Gergely annyira alkalmatlan, hogy a baloldali szavazók is annak látják. – A fővárosi ellenzéki főpolgármester-jelölt egy szót sem ejtett arról, hogy öt évig vezette Zuglót, eredmény nulla, botrány botrány hátán, csődben van a kerület. Ezzel szemben semmilyen összefogás nem segít – jelentette ki.

Bizakodva várja az önkormányzati választást Balog Zoltán, az emberi erőforrások korábbi minisztere is. A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke a rendezvény előtt azt mondta, az önkormányzati választásra készülve vendégeikkel értékelik az aktuális politikai helyzetet.

– Nem foglalkozom az ellenfelekkel – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere a találkozóra érkezve. A politikus a közelgő önkormányzati választás kapcsán újságírók előtt hozzátette: azzal foglalkozik, hogy mit csinált meg idáig és mit hogyan szeretne folytatni. – Harminc éve csinálom ezt, nem tippelgetek, meg kell várni október 13-át – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.