A nemzeti identitás erősebb az európainál

Az európai identitás csak nemzeti önazonosságon épülhet, és aki nem erre alapoz, az homokra épít — mondta Szájer József, a Fidesz—KDNP európai parlamenti képviselője pénteken a Reformátusok szárszói konferenciáján.

Magyar Nemzet
2019. 08. 24. 11:33
Bogárdi Szabó István
Református konferencia Balatonszárszón Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatonszárszói rendezvényen a fideszes politikus felhívta a figyelmet, hogy az európai identitást bizonyos erők a nemzeti identitás ellenében akarják megfogalmazni.

– Számunkra azonban a nemzet nem elvetendő, a fejlődésünket akadályozó kategória, hanem a megmaradásunk egyik legfőbb biztosítéka – fogalmazott Szájer József, majd hozzátette: a legékesszólóbb nyugati politikus sem fog tudni meggyőzni minket arról, hogy el kell hagynunk a nemzeti összetartozás érzését, a kultúránkat ahhoz, hogy igazi európaiak legyünk.

Az EP-képviselő szerint az európai identitás soha nem lesz olyan erős, mint a nemzeti, és történelmi tapasztalatainkból tudjuk, a demokrácia is csak nemzeti szinten tud kibontakozni, mivel a birodalmakban hiányoznak azok a feltételek, amelyek miatt az állampolgárok egy közösséghez tartozónak érzik magukat, és kölcsönösen áldozatot vállalnak egymásért. Szájer József azt is kifejtette, hogy a kereszténydemokrata politika Magyarországon soha nem csupán egy irány volt a sok közül, hanem összetartozásunk és megmaradásunk fontos feltétele.

A nemzet mellett pedig a kereszténység és az emberi méltóság, a kereszténydemokrácia pillérei, amelyek ma sajnos komoly támadásnak vannak kitéve – vélekedett a politikus, majd hozzáfűzte: – A liberális baloldal a politikai hatalmat akkor tudja megszerezni, ha előtte a szellemi bázisait már kiépítette. Ennek a globális nyomásnak vagyunk kitéve, és most ébredt fel a világnak az része, amelyik ellen ez a támadás irányul. A Fidesz EP-képviselője szerint e támadás részeként a kereszténység és hit ma ódivatú dolgokként, gúny és nevetségesség tárgyává téve jelennek meg a főáramú médiában. Szájer József kifejtette, az emberi méltóság nem azonos a ma divatos egyenlősdivel, hiszen tisztelet csak az érdemei alapján, a társadalomban való szerepvállalása szerint illet meg valakit.

Református konferencia Balatonszárszón
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kereszténység, a nemzet és az emberi méltóság az a három terület, ahol a nyugat-európai kereszténydemokrata pártok sok tekintetben elhagyják azt a helyes utat, amelyet ők maguk alakítottak ki – mondta Szájer József. – Ha ezen az úton megyünk, akkor feladjuk teljes identitásunkat, és beleolvadunk egy globálisan irányított, nem demokratikus társadalomba – figyelmeztetett.

A Reformátusok szárszói konferenciáján szintén felszólaló Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a nyugati és közép-európai kereszténydemokráciák különböző gondolkodására az egyik leglátványosabb példa a 2015-ös migrációs krízis volt, amikor a keresztény szolidaritásra hivatkozva kérték számon a magyar kormányon, hogy miért nem fogad be mindenkit, miért védi meg az ország határait és ragaszkodik a szabályok betartásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.