A nemzetiségi önkormányzatok létszáma függ a névjegyzékben szereplők számától

Az októberben megválasztandó nemzetiségi önkormányzatok létszáma attól függ, hogy a választás kitűzésekor hányan szerepelnek az adott nemzetiség névjegyzékében.

Forrás: MTI2019. 07. 14. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény szerint a települési önkormányzati képviselők száma három, ha a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján száznál kevesebben szerepelnek. Öttagú a testület akkor, ha legalább százan vannak a névjegyzékben.

Csak azokon a településeken lehet nemzetiségi választást kitűzni, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás adatai szerint legalább 25.

A területi (megyei) nemzetiségi önkormányzati képviselők száma a jogszabály alapján egységesen hét, függetlenül attól, hányan vannak a névjegyzékben. Területi önkormányzatot azonban csak ott választhatnak, ahol az adott megyében (a fővárosban) legalább tíz települési (kerületi) választást írnak ki.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők száma 15 és 47 között változik, attól függően, hogy a nemzetiség névjegyzékében hány választópolgár szerepel. Az országos önkormányzat akkor 15 tagú, ha ötezernél kevesebb választópolgár szerepel a névjegyzékben, 23 tagú, ha több mint ötezer, 31 tagú, ha több mint tízezer, 39 tagú, ha több mint 25 ezer és 47 tagú, ha több mint 50 ezer választó szerepel a névjegyzékben a kitűzés napján.

A nemzetiségi választópolgároknak regisztrálniuk kell magukat, ha részt szeretnének venni a nemzetiségi önkormányzati választáson. Regisztrálni személyesen a polgármesteri hivatalokban működő választási irodákban vagy online az ügyfélkapun, illetve a www.valasztas.hu oldalon, továbbá levélben lehet szeptember 27-ig.

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint eddig 240 ezren regisztráltak nemzetiségi választópolgárként az őszi választásra: a bolgár névjegyzékben 1248, a görögben 1644, a horvátban 10 036, a lengyelben 1978, a németben 51 127, az örményben 2196, a romában 149 888, a románban 4684, a ruszinban 2842, a szerbben 1559, a szlovákban 11 379, a szlovénben 707, az ukránban 939 választópolgár szerepel.

Ezek alapján egyelőre a legkisebb, 15 tagú országos önkormányzata lenne a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetiségnek.

31 tagú önkormányzata lenne a horvát és a szlovák, 47 tagú pedig a német és a roma nemzetiség önkormányzatnak. A nemzetiségi önkormányzati választást a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki legkésőbb a szavazást megelőző 75. napon, miután a köztársasági elnök kitűzte a helyi önkormányzati választást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.