A rendőrök elfogták a kelet-magyarországi drogbárót

A karantén ideje alatt is ellátta a fogyasztókat az a hatóságok által kedden felszámolt bűnözőcsoport, amelynek tagjai új pszichoaktív szernek minősülő dizájnerdrogok előállításával és kereskedésével foglalkoztak. A banda élén a hatóságok által is ismert drogpiaci figura állt, aki igazi drogbáróként, fényűző módon élt a szer feketepiaci hasznából.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 05. 07. 7:47
null
Talajradarral találták meg az elásott szerrel teli dobozokat Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 5-én hajnalban 22 helyszínen csaptak le a rendőri egységek egy új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszervezetre. A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye főkapitányságain kívül a kazincbarcikai, a mezőkövesdi, a hevesi, a gyöngyösi, a gödöllői, a nagykátai, a dunakeszi és a váci rendőrkapitányság egységei, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala munkatársai, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a KR drogkereső kutyás rendőrei esélyt sem hagytak a bandatagoknak menekülésre vagy az illegális szer megsemmisítésére. Hat bűnöző elfogásánál a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeit is bevonták.

– Semmit nem bíztunk a véletlenre – elemezte az esetet a Magyar Nemzetnek az akciót irányító Karasz Csaba alezredes. A Ceglédi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője elmondta: a banda a veszélyhelyzet idején sem állt le. A kijárási korlátozások a hatóságok kezére játszottak, ugyanis sokkal könnyebb volt megfigyelni a bűnözők mozgását, kapcsolatrendszerét. Az alezredes hozzátette: a csapat egy része ellen már 2019 novemberében és idén februárban is indítottak eljárást.

– Többen közülük tápiósági településeken élnek, onnan szervezték az üzletet. Bűnszövetségben, vagyis nem a maffiafilmekből ismert bűnszervezetről beszélünk, de mégis volt bizonyos szervezettség. Azt még nem tudjuk, az ötletgazdák honnan szerezték az alapanyagot, de ők keverték, árulták elosztókon keresztül – sorolta.

Talajradarral találták meg az elásott szerrel teli dobozokat
Fotó: Police.hu

Karasz Csaba a banda által terjesztett szerről azt mondta, olcsóbb, hatóanyagában és hatásában hasonló a kábítószerhez, de amíg a pontos, molekuláris összetétel nem szerepel a nemzetközi kábítószerlistán, addig csak új pszichoaktív szerként azonosíthatják. – A hatályos jogszabályok szerint ennek fogyasztása, csekély mennyiség birtoklása csak szabálysértés, az anyaggal való kereskedelem viszont már bűncselekményi kategória – jegyezte meg. Az elkövetők az anyagot kertekben, külterületi tanyákon ásták el, az elosztókat pedig földalatti raktárakból látták el, ezért a rendőrök talajradart, a vegyszer azonosítására szolgáló digitális spektrométereket, fémkereső készülékeket és kutyákat is bevetettek.

Ami a bűnözőket illeti, a rendőri beszámolók szerint az álmukból felriasztott gyanúsítottak meg sem lepődtek a fegyveres ébresztőtől, nem ez volt az első az életükben. Összesen 6,5 kilónyi gyanús anyagot, mérlegeket, őrlőket, paketteket, tasakokat és fegyvereket találtak náluk. A bűnszövetség tagjai egymás között 700-2500 forintért adták-vették a kristály, hópihe és kréta fantázianevű új pszichoaktív szert, amit adagolva már 3-5 ezerért terítettek ügyfeleiknek. A legnagyobb tételben a banda feje, a bűnügyi felügyelet – házi őrizet – alatt álló 31 éves K. Máriusz üzletelt. A fiatal férfinak február­ban szüntették meg a letartóztatását; szabadlábra kerülése után ott folytatta, ahol abbahagyta.

– Kimondható, hogy ezzel az akcióval az ország keleti felének legnagyobb droghálózatát szüntettük meg. Ötvenmillió forintot foglaltunk le a házkutatások során, négy nagyértékű személygépkocsi, 160 arany ékszer, számítógépek és kilencven mobiltelefon mellett a Készenléti Rendőrség Vagyon-visszaszerzési Hivatala két ingatlant is zár alá vett – sorolta az akció parancsnoka.

A gyanúsítottak ellen az eljárást új pszichoaktív anyaggal kereskedés bűntett gyanúja miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság folytatja le. A 23 elfogott nő és férfi közül ketten csak tanúként szerepelnek az ügyben, nyolcan szabadlábon védekezhetnek, tizenhárom gyanúsított esetében a Ceglédi Járásbíróság elrendelte a letartóztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.