A rendőrség állja a sarat járvány idején is

A rendőröket is veszélyezteti a koronavírus, átcsoportosításokkal oldják meg a szolgálatellátást.

Végh Attila
2020. 09. 25. 10:30
Rendőr egyéni védőfelszerelésekben
Forrás: koronavírus.gov.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem akadályozza a rendőrség munkáját a járvány második hulláma – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Az ORFK szerint Magyarország lakosságának nagy többsége megérti, hogy a Covid–19 elleni védekezés jegyében meghozott szabályok betartása mindannyiunk közös érdeke, egyben egyéni felelőssége.

A rendőrség a hatáskörébe tartozó ellenőrzéseket – például a karanténellenőrzés – maradéktalanul végrehajtja, és amennyiben szabálytalanságokat tapasztal, jog- és szakszerű módon szankcionálja a szabályok megsértőit. Az ellenőrzések gyakoriságát sem jogszabály, sem meghatározott irányelv nem írja elő, a szolgálati feladatokhoz, a leterheltséghez, az állomány aktuális létszámához igazítják ezt és más feladatokat. Vidéken az illetékes rendőrkapitányságok, rendőrőrsök járőrei végzik el ezeket az intézkedéseket, Budapesten a kerületi kapitányságok, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának Mosonyi utcai, központi állományának járőrei. Szeptember 24-ig a rendőrök több mint egymillió esetben hajtottak végre karanténellenőrzést, csak szeptember 23-án több mint 13 600 alkalommal végezték el az elektronikus és a személyes kontrollt. A rendőrség tapasztalata szerint az állampolgárok fegyelmezettebbek, mint a járvány első hullámának végén, a szabályok megszegőivel szemben a jövőben is határozottan fel fog lépni a hatóság. A rendőrök minden karanténra kötelezettnek javasolják a házi karanténrendszer mobilalkalmazás használatát, amelynek segítségével egy – az applikáció letöltésénél készített arckép – fényképes azonosításával és pár kattintással megoldható a távellenőrzés.

A Magyar Nemzet információi szerint a rendőrség állományát sem kímélte a koronavírus-fertőzés második hulláma, de az állomány megbetegedett vagy a kontaktvizsgálatok miatt karanténba kényszerült hányada nem veszélyezteti a szolgálat ellátását. Átcsoportosításokkal, a Készenléti Rendőrség bevetési egységeinek vezénylésével az ország bármely pontján folyamatosan biztosítani tudják a járőrszolgálatok a lakosság biztonságát. A rendőrök is betartják az egyéni védekezéshez szükséges előírásokat, természetesen az adott intézkedéseknél a szociális távolságtartás betartása kivitelezhetetlen, de a rendőrök ilyenkor is arcvédő maszkot, gumikesztyűt viselnek, saját, és az intézkedés alá vont polgárok védelme érdekében is. Megfelelő mennyiségű fertőtlenítőeszköz is van a rendőrségen, az előírások szerint szolgálatba lépés előtt ellenőrzést is végeznek a parancsnokok, csak egészséges, láztalan rendőr kezdheti meg a napi munkát.

Jelenleg több mint 25 ezer Magyarországon tartózkodó polgár van karanténban, közülük 1823 ember választotta az elektronikus ellenőrzést. A rendőrségnek az egészségügyi maszkok használata miatt naponta átlagosan ötven esetben kell intézkednie, fele-fele arányban tömegközlekedési eszközökön, illetve bevásárlóközpontokban fordulnak elő szabálysértések. A határátkelőhelyek adatai szerint naponta átlagosan 700-800 külföldről érkező magyar vagy magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező polgár lép be az országba, akiknél automatikusan el kell rendelni a házi karantént, a megbetegedések és az azokhoz kapcsolható kontaktkutatások eredményeként így napi átlagban 2500 új karanténra kötelezettet kell ellenőriznie a hatóságnak, amely a gyógyultak, illetve a tíz napos karantént kitöltők számával összevetve ez egy nagyjából állandó, 25 ezres létszámot eredményez.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.