A Szent István-szobor megtámadását bírálják

Az LMP-s Ungár Péter úgy reagált Karácsony törekvésére: nem pontosan érti, hogy egy ilyen kultúrpolitikai küzdelmet miért az államalapító király konszenzusos alakja körül kell folytatni.

Magyar Nemzet
2019. 11. 04. 6:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik, valamint az LMP-s Ungár Péter is felemelte a szavát az ellenzéki koalíción belül az ellen, hogy Karácsony Gergely főpolgármester megakadályozná a budapesti Szent István parkban Lukács György marxista filozófus szobra helyére kerülő Szent István-szobor felavatását – számol be róla több hírportál.

Az új szobor felállítását Tarlós István korábbi főpolgármester már elfogadta októberben. Az Index értesülései szerint Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés holnapi ülésén a szobor felállításának felfüggesztését fogja javasolni, hogy – szavai szerint – teljes körű egyeztetés legyen a szoborról.

Bencsik János, a Jobbik képviselője pénteken El a kezekkel a Szent István-szobortól! címmel írt tiltakozó Facebook-bejegyzést. „Az új főpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez”, mivel „az ellenzéki voksok között pedig szép számmal voltak nemcsak baloldali, de centrista és jobboldali szavazók is, akik joggal várják el, hogy ne folytatódjon az eddigi ideológiai szekértáborharc” – írta bejegyzésében a politikus.

A Jobbik hajlandó elfogadni egy új tervpályázatot, de a Lukács-szobornak a DK-s Bauer Tamás által követelt visszaállítását – amelynek fennmaradásáért két éve Karácsony pártja, a Párbeszéd is szót emelt – nem támogatják. „Nemzetközileg is elismert írói és filozófusi munkássága mellett ugyanis Lukács az alapvető emberi szabadságjogok eltiprásának és az akadémiai tisztogatásoknak lelkes támogatója volt” – fejtette ki a közösségi oldalon Bencsik.

Az LMP-s Ungár Péter úgy reagált Karácsony törekvésére: nem pontosan érti, hogy egy ilyen kultúrpolitikai küzdelmet miért az államalapító király konszenzusos alakja körül kell folytatni.

 

A főpolgármester a Facebook-oldalán szombaton úgy fogalmazott: „Se nekem, se a XIII. kerület vezetésének, se a helyben lakóknak nem azzal van baja, hogy Szent István-szobor legyen a parkban. Meg fogjuk találni a megoldást, amely mindenki számára elfogadható és nem jár a parkon belüli zöldfelület indokolatlan csökkenésével”. Mint megírtuk: csupán 750-en írták alá azt a petíciót, amellyel azért tiltakoznak a műalkotás ellen, mert szerintük 20-25 négyzetmétert elvenne a pázsitból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.