A zaklatás kitörölhetetlen emléket hagy

Minden második gyermek érintett az iskolai bántalmazásban – hívta fel a figyelmet a Cartoon Network gyermekcsatorna, amely ötödik éve küzd a gyermekeket érintő — főként iskolai – erőszak ellen. A kampány során tájékoztató rajzfilmekkel, ismert véleményvezérek és olyan szervezetek, mint például a kormány által létrehívott Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közreműködésével igyekeznek ráirányítani a figyelmet a problémára. Egyúttal arra buzdítanak: senki ne hallgassa el a vele történteket, merjen segítséget kérni, mert aki ver, az nem haver.

2019. 11. 06. 6:18
ESY-025302303 - © - Monkey Business Images Ltd
A kormány is kiemelten kezeli a bűnmegelőzést Fotó: GLX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Népszerű voltam, sok baráttal, amikor egyszer csak elromlott valami – kezdte a történetét Tabár Andrea az Aki ver, az nem haver elnevezésű iskolaierőszak-ellenes kampány tegnapi sajtóeseményén. A több mint százezres követővel rendelkező internetes véleményvezér őszintén beszélt arról, hogy kezdetben csak lelkileg bántották, végül testileg is, és ennek emléke máig nyomasztja.

– Nyolcadikos voltam, amikor egyik napról a másikra az osztály ellenem fordult, mert szerintük a hátuk mögött kibeszéltem őket. Erről persze szó sem volt, nem értettem, honnan veszik ezt. A tanárok közül sem mindegyik állt ki mellettem, még akkor sem, amikor az öltözőben megvertek. Hónapok teltek így, mire kiderült, az egyik legjobb barátnőmtől eredtek a pletykák, mert féltékeny volt rám – vallott könnyek között a fiatalok körében ismert lány a történtekről.

A kormány is kiemelten kezeli a bűnmegelőzést
Fotó: GLX

A bántalmazás körülvesz bennünket, kortól, nemtől, helyszíntől és szituációtól függetlenül, bárkivel és bárhol megtörténhet. Iskolában vagy játszótéren, otthon vagy akár az interneten is. Számos formája van: jelenthet lökdösődést, megfélemlítést, csúfolódást és kiközösítést. Az oka pedig lehet az, hogy valaki másként viselkedik, mint a többiek, néha pedig ennyi sincs, a bántalmazó pusztán a haragját, frusztrációját vezeti le azon, aki „kéznél van”. a kampány nagykövete szerint éppen ezért fontos, hogy a gyerekek ne szégyelljék a velük történteket, merjenek beszélni róla és segítséget kérni. A világbajnok úszó maga is érintett: őt annak idején azért bántották társai, mert más életet élt, edzésekre és versenyekre járt.

– Sajnos minden egyes kampány­nyitó sajtótájékoztatónak van egy szomorú és tanulságos apropója, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ilyen annak a 11 éves fiúnak a története, akit néhány héttel ezelőtt az iskolából hazafelé egy osztálytársa bokszerrel súlyosan bántalmazott. Az elmúlt öt évben azért dolgoztunk, hogy utat mutassunk a gyerekeknek a zaklatás leküzdésére és terjesszük a zéró tolerancia üzenetét szerte a világban – fogalmazott Kiss Ágnes, a Cartoon Network magyarországi képviselője.

A gyerekcsatorna kampányához az elmúlt években számos közéleti személyiség és szervezet csatlakozott, a többi mellett idén a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal karöltve folytatják a munkát. – A kormány 2013 őszén fogadta el a Nemzeti bűnmegelőzési stratégiát, amelynek egyik alappillére, hogy a fiatalokat megóvjuk attól, hogy bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé váljanak – idézte fel Hatala József, a bűnmegelőzési tanács elnöke, kiemelve, hogy a felgyorsult, digitális világban mindkettőre nagyobb a kockázat.

A tanács elnöke arról is beszélt, hogy a bűnmegelőzési stratégia kidolgozásánál tudták, az ifjúsággal kapcsolatban hiányosak az ismereteik, ahogyan a gyermekekkel foglalkozó pedagógusok sem voltak naprakészek a megelőzés területén. – Számos képzést indítottunk, hogy az oktatásban dolgozók felismerjék és megfelelően kezeljék ezeket a helyzeteket, most pedig egy inter­aktív, online játékot készítettünk, amelyet minden hazai általános iskolába eljuttatunk, hogy kirekesszük az erőszakot az iskolák falai közül – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.