Alapjogokért Központ: A klímaváltozásnak semmi köze a menekültjoghoz

A genfi egyezmény nem szól a klímaváltozásról, a klímamenekültekről – jelentette ki a központ stratégiai igazgatója.

Forrás: MTI2020. 09. 23. 19:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az 1951-es genfi egyezmény nem szól a klímaváltozásról, a klímamenekültekről – jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója egy szerdai online konferencián.

Kovács István A nemzetközi menekültügyi rendszer a koronavírus árnyékában – Humanitárius vagy politikai eszköz? című, angol nyelvű tanácskozáson szólalt fel, amelyet az Alapjogokért Központ és a Migrációkutató Intézet szervezett.

A stratégiai igazgató azt mondta: az egyezményben a menekültek olyan értelemben szerepelnek, hogy őket üldözik más emberek, csoportok, például a politikai vagy a vallási meggyőződésük miatt. A természeti, környezeti okok miatt elvándoroltak így nem tartoznak ebbe a kategóriába.

– Tény, hogy a klímaváltozás milliókat kényszerít a lakóhelyük elhagyására, amivel van teendő, de ennek semmi köze sincs a menekültjoghoz. Jó volna visszatérni a genfi egyezmény eredeti értelméhez – hangoztatta Kovács István.

Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója és José-Luis Bazán nemzetközi jogász, jogtanácsos ezzel egyetértettek: szintén azt mondták, hogy a klímamenekült fogalma nem létezik a nemzetközi jogban.

Kovács István arról is beszélt, hogy 2015-ben migrációs hullám indult el Európába, és a folyamat még mindig tart. Magyarország egész idő alatt az államok azon szűk csoportjához tartozott, amely kimondta, hogy a migránsokat nem szabad elosztani. – A korábbi Európai Bizottság nem mindig teljesítette a jogi kötelezettségét, a jelenlegi testület működése abban az értelemben pozitívabb, hogy úgy tűnik, jobban figyel a határbiztonságra – tette hozzá a stratégiai igazgató.

Az esemény meghívójában azt írták: a nemzetközi menekültügyi szabályozás legfontosabb eleme, a menekültek helyzetére vonatkozó 1951-es genfi egyezmény egy olyan korszakban született, amelynek viszonyai jelentősen különböztek a jelenlegi globalizált világ körülményeitől. Ebből következik, hogy a napjainkra jellemző tömeges irreguláris migráció okozta problémák kezelésére egyre kevésbé alkalmas az egyezmény.

Az ebből fakadó ellentmondásokat egyre több szereplő igyekszik kihasználni. Próbálnak visszaélni az egyezmény adta lehetőségekkel – írták a szervezők.

Éppen ezért kiterjedt vita zajlik a szabályozás felülvizsgálatáról, ugyanakkor élesen eltérő perspektívákból: egyesek szűkíteni, míg mások tágítani szeretnék annak hatályát (például a klímamenekültek fogalmának beemelésével az egyezménybe).

A rendezvény céljaként azt tűzték ki, hogy egy kerekasztal-beszélgetés keretében elemezze a témát – olvasható a meghívóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.