Álcázott terroristák jöhetnek az újabb migránshullámmal

A Migrációkutató Intézet szerint egy újabb migránshullám rendkívül súlyos következményekkel járna a nyugat-balkáni országok biztonságára. A most publikált elemzés szerint már nem csak humanitárius kérdés, hogy mit kezdjen Európa az újabb, erre tartó tömegekkel. Az Intézet kutatói úgy vélik, a 2015-öshöz hasonló migránshullámmal újabb gyilkos akcióra készülő terroristák érkezhetnek Európába. A török kormány legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt napokban csaknem 140 ezer migráns lépte át szárazföldön a török-görög határt, ezt azonban Athén cáfolta.

Forrás: Hír TV2020. 03. 06. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója volt Magyarország élőben című műsor vendége.

Európát érinti legnegatívabban az újabb szíriai konfliktus. Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy korábban megígért 6 milliárd eurós támogatást kért ismét a migránsok feltartóztatására.

A korábbi migránshullám kapcsán is fontos dolgokra hívta fel a figyelmet: Azt lehet mondani, hogy már a 2014-es, 2015-ös hullámban is szép számmal voltak jelen azok, akik valamely milíciának voltak az aktív résztvevői, harcosai.

Ami pedig az egyes határok közelében figyelhető meg, szintén fontos jelenség. – Radikálisan növekedtek eddig is a számok, azt látjuk, hogy a 2015-öshöz képest még ugye ennek egy töredéke. Viszont az összetétele az erőteljesen különbözik a 2015-östől. Egyrészt jóval nagyobb lélekszámban vannak közöttük afganisztániak, pakisztániak. Másrészt a szírek már nem családokkal érkeznek – tehát akiket családokkal látunk, akár a határáttörési kísérletnél, ők már régebb óta itt tartózkodnak, tehát valamely balkáni országban tartózkodó családokról van szó. Férfiak érkeznek, fiatal férfiak, és az idlíbi terrorista övezetnek a felszámolásával egészen biztos, hogy az ő lélekszámuk, arányszámuk ebben a migránshullámban jelentősen nagyobb – hangsúlyozta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.