Alkotmánybíróság: Nem lehet felülvizsgálatot kérni elismert helyszíni bírság ügyében

Forrás: MTI2019. 10. 18. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kezdeményezhető bírósági felülvizsgálat elismert helyszíni bírság ügyében – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken.

Az Ab határozata azt mondta ki, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy 2011-es, a közlekedési bírságolásról szóló rendeletének a „tájékoztatástól számított 30 napon belül bírósági felülvizsgálat kezdeményezhető” szövegrésze alaptörvény-ellenes, a testület ezért megsemmisítette a kérdéses passzust. Egyúttal az Ab elrendelte a megsemmisített jogszabályi rendelkezés általános alkalmazási tilalmát a folyamatban lévő ügyekben.

A határozat szerint a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kezdeményezte az Ab eljárását egy előtte lévő ügyben. Ennek lényege, hogy a kecskeméti városrendészet 50 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezett valakit, aki lakott területen nem vette figyelembe a tiltó táblát, és gépjárművével balra kanyarodott. A sofőr a jogsértést elismerte, a bírság kiszabását tudomásul vette, így a közigazgatási bírság jogerőre emelkedett, fellebbezni nem lehetett ellene, de – a most megsemmisített rendelkezés alapján – bírósági felülvizsgálatát lehetett kezdeményezni, jogszabálysértésre hivatkozással, 30 napon belül.

A felperes a jogsértés tényét nem vitatta, de a hatósági intézkedés ellen közigazgatási pert kezdeményezett. Keresetében arra tekintettel kérte a hatósági intézkedés megsemmisítését, hogy a GPS-es navigációs eszköze engedte a balra kanyarodást.

Az Ab döntésében egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az alaptörvény szerint a „ jogsértés teljes mértékben való elismerésével az ügyfél lemond a helyszíni bírsággal szemben őt megillető jogorvoslati jogról”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.