Állami kitüntetéseket adtak át

„Magyarország akkor és attól megy előre, ha sokan végzik el lelkiismeretesen a saját munkájukat” — fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Várkert Bazárban, ahol március 15-e alkalmából állami elismeréseket adott át.

Magyar Nemzet
2019. 03. 14. 7:48
null
Gulyás Gergely Szita Szabolcs történészprofesszor munkásságát is méltatta Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti ünnep alkalmából Gulyás Gergely miniszter Áder János köztársasági elnök megbízásából Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt kitüntetéseket adott át, valamint Ybl Miklós-díjakat, Mőcsényi Mihály-díjat, Batthyá­ny Lajos-díjat, Magyary Zoltán-díjakat, Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díjakat, Régészeti örökségért – Schönvisner István-díjakat, illetve miniszteri elismerő okleveleket adományozott.

– Azokra a magyarokra emlékezünk, akik 171 esztendővel ezelőtt úgy írtak történelmet, hogy az a mai napig alakítja életünket és mindennapjainkat.

Gulyás Gergely Szita Szabolcs történészprofesszor munkásságát is méltatta
Fotó: Havran Zoltán

Sok-sok hőstett és önfeláldozás, de még több hozzáértően és becsületesen elvégzett munka, sok nagyszerű helytállás, amiről nem értesülünk, mert a történészek számára csak a legnagyobb tettek jegyezhetők fel – idézte fel Gulyás Gergely az 1848-as szabadságharcot.

A miniszter kiemelte: bár a forradalom katonai értelemben elbukott, de követelései részben a kiegyezéssel, részben pedig azóta megvalósultak, így Magyarország ma szabadságban és békében élhet.

– A negyvennyolcasok által megkezdett út és megálmodott álom a magyar szabadságról és a magyar hazáról nem ért véget. Nekünk az a szerencsés időszak adatott, hogy immár harminc éve szabadon élhetünk.

űMa a szabadságért nem kell olyan áldozatot vállalni, mint amilyet akkor kellett – tette hozzá Gulyás Gergely, majd köszönetet mondott azokért a nagyszerű teljesítményekért, amelyeket a díjazottak tesznek hozzá szűkebb szakmájuk, hivatásuk gyakorlásával az emberek életéhez.

Hangsúlyozta: ma Magyarország felívelőben van, a gazdaság növekedése kiemelkedően jó, a mindennapok, bár még mindig nehezek, egyre könnyebbek lesznek.

Szerinte ugyanakkor ennek nemcsak gazdasági, hanem emberi dimenziója is van, hiszen az, hogy a mindennapokban ki hogyan irányít egy intézményt, hogyan viselkedik a saját munkatársaival, meghatározza minden közösség munkájának hatékonyságát.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt és Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket adott át. A kitüntetettek névsorát a későbbiekben tesszük közzé.

Fehér Béla Márai-díja

Kiemelkedő írói életművének elismeréseként Márai Sándor-díjban részesült lapunk hétvégi Lugas mellékletének szerkesztője, Fehér Béla. 1949-ben született Debrecenben, évtizedek óta lapunk munkatársa. Számos regényével, kötetével aratott irodalmi és közönségsikert. Tárcái Magyar zsebtükör, Darázsfészek, majd Szilvakék paradicsom címmel jelentek meg lapunkban. Munkásságát 2005-ben Prima Primissima díjjal, 2006-ban Joseph Pulitzer-emlékdíjjal, 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Varga Attila elismerése

Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke magyar arany érdemkereszt állami kitüntetést adományozott lapunk munkatársának, Varga Attilának. Kollégánk a hivatalos indoklás szerint a társadalmi feszültségeket és a különleges emberi sorsokat egyaránt érzékletesen ábrázoló írásai elismeréseként kapta az állami elismerést. Varga Attila 1969-ben született Debrecenben. Öt év megszakítással 1996 óta a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.