Autóval menekült a rendőrök elől egy embercsempész

Nagy sebességgel száguldott az autópályán egy embercsempész, Balatonszárszónál fogták el a rendőrök

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 09. 15:52
Elfogták a rendőrök elől menekülő embercsempészt
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a bűnügyi felderítés során olyan információkhoz jutottak, hogy szeptember 8-án késő éjszaka egy lengyel rendszámú autóban több illegális bevándorlót visz egy sofőr Magyarország déli határa felé. A Magyar Nemzet információi szerint a migránsok Olaszországba akartak eljutni, fejenként ezer eurót fizethettek a fuvarért. A rendőrök megpróbálták feltartóztatni a csempészt, ami nem volt egyszerű.

A jelzett autóra várakozó nyomozók éjfél előtt pár perccel Siófok környékén, az M7-es autópályán vették észre a lengyel honosságú autót. A Letenye irányába haladó autó mögé állt egy járőrkocsi, követni kezdték az autót. Mikor a nyomozók jelezték, igazolták, valóban erről a járműről szóltak az információk, a rendőrök megkülönböztető fény- és hangjelzést használva próbálták megállásra bírni a sofőrt. Az embercsempész a menekülést választotta. 180-200 kilométer/óra sebességű száguldásba kezdett, nagy szerencse, hogy éjszaka nem volt nagy a forgalom az autópályán, így ott nem okozott balesetet a féktelen tempó. A rendőrök nem mentek bele az autóversenybe, biztonságos távolságból követve üldözték a menekülő járművet. A menekülő Balatonszárszónál hajtott le a sztrádáról, szinte minden létező szabályt megszegve, a menetirányával ellentétes sávban haladt, nem vette figyelembe a közlekedési táblák jelzéseit, a sebességét sem csökkentette. Végül ez lett a veszte, egy körforgalomnál lesodródott az útról és nekiütközött egy fának.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=109&v=SxrnhQPHgdc&feature=emb_logo

 

A sofőr megpróbált gyalog elmenekülni, ám a járőrök elfogták és megbilincselték. A 29 éves ukrán állampolgárságú embercsempész bérelt autójában öt illegális bevándorló utazott, hárman a csomagtartóban próbáltak elbújni a rendőrök elől. Az ütközés során négy utas is megsérült. A külföldi utasok sem személyazonosságukat, sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A magukat szír és palesztin állampolgárnak valló férfiak és egy nő illegális módon, határsértéssel jutott be Magyarország területére. A rendőrök a hatályos jogszabályoknak megfelelően meghallgatásuk és adataik felvétele után visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elfogott ukránt a siófoki rendőrkapitányságra állították elő, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés, segítségnyújtás elmulasztása, valamint több közlekedésrendészeti szabályszegés miatt indított eljárást ellene, javasolva letartóztatásának indítványozását. Az embercsempészésért alapesetben egytől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság. A segítségnyújtás elmulasztása ez esetben szintén egy évtől öt évig terjedhet, mert a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, aki segítségnyújtásra egyébként is köteles. A jogszabályok értelmezése alapján a csempész minimum ötéves börtönre számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.