Az 1956-os forradalomra emlékeztek Miskolcon

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek csütörtökön Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat ünnepi közgyűlésén.

Forrás: MTI2020. 10. 22. 19:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt mondta: a forradalom és szabadságharc idején Miskolcon a megyeháza épületében működött a Forradalmi Munkástanács, itt fogalmazták meg a megyei egyetemisták és munkások követeléseiket, majd vitték azokat Budapestre. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartottak ki legtovább „a forradalmi gócpontok”, Sátoraljaújhelytől Mezőkövesdig, Ózdtól Kazincbarcikáig.

Szólt arról is, hogy az 1956-os megmozdulások Miskolcon, Budapesten, és szerte az országban a magyarok bátorságának és szabadságszeretetének olyan „elementáris megnyilvánulásai” voltak, amelyekre „az egész világ felkapta a fejét”.

Hozzátette: arra is felfigyelt a világ, hogy milyen „brutális és totális birodalmi erőszak” nyomta el a magyar nemzet bátor szabadságvágyát. Az 1956-os forradalom nagyon sok barátot szerzett Magyarországnak – mondta.

Orbán Balázs arról is beszélt, hogy „egy nemzet vagyunk”, összetartozunk. Az „országcsonkítás” nem volt képes változtatni a magyar állam felépítésének ezer év alatt kiforrott alapján.

Deák Ferencet idézve azt mondta: a magyar megye olyan kincs, amellyel Európa legszabadabb nemzetei sem dicsekedhetnek, „ezen municipiumok álltak őrt” az alkotmányért, „innen forrásoznak a nemzet jogai”.

Az államtitkár kitért arra is, hogy napjaink közös ellensége – „amivel szemben harcot folytatunk” – nem látható, és nem emberek alkotják, ez a közös ellenség a járvány, amely ellen együtt kell küzdeni.

Azt mondta: Magyarország az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a jól védekező országok között van, „a védekezés addig fog tartani, amíg a vakcinát fel nem találják az orvosok..., jöjjön idegen megszálló hatalom vagy járvány, látható vagy láthatatlan ellenség, csak egy dolog számít, hogy mi magyarok számíthassunk egymásra, hogy együtt védekezzünk a fenyegetés ellen”.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről szólva Orbán Balázs megemlítette, hogy az év első negyedében megyei székhelyű vállalatok 92 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg és 11,5 ezer munkahelyet sikerült megmenteni.

Az ünnepi közgyűlésen átadták a megyei önkormányzat kitüntetéseit, majd felavatták a Borsod-Abaúj-Zemplén megye nemzeti összetartozás emlékművét, amely a magyar nép „szétzilálhatatlan egységét” szimbolizálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.