Az Airbus-beszerzéssel harmadára csökkent a vakcinák szállítási költsége

A kínai vakcinák és a védőeszközök utankénti szállítási költsége kétszázezer euróról hetvenezerre csökkent.

Magyar Nemzet
2021. 03. 18. 12:35
null
Airbus 330, a KKM által vakcinaszállításra is használt teherszállító repülő. Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg nem volt Magyarországnak saját teherszállító gépe, addig körülbelül kétszázezer euróba került a vakcinák szállítása Kínából Magyarországra, jelenleg pedig hetvenezer euró ennek az útnak a költsége

– válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

Airbus 330, a kormány által vakcinaszállításra is használt teherszállító repülőgép. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A miniszter ezzel az adattal alátámasztotta, hogy szükséges volt a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) tavalyi Airbus-beszerzése. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a KKM tavaly vásárolt egy Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépet. A gép első útja 2020. december 29-én volt, amikor felszállt Budapestről, hogy Pekingbe repüljön. A landolás után másfél millió antigéntesztet rakodtak a fedélzetre, majd a gép visszaindult Budapestre. Azóta a kínai vakcinákat is az állami géppel szállítják.

– A világjárvány első hulláma sok tanulsággal szolgált. Az egyik ilyen volt, hogy az az ország, amelyiknek saját légi szállítási képessége van, sokkal gyorsabban tudja beszerezni a védekezéshez szükséges eszközöket – közölte az Airbus-vásárlás kapcsán Szijjártó Péter, a KKM tárcavezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.