Az ellenzékre egyetlen válsághelyzetben sem lehet számítani

„Magyarország helyt állt.” – fogalmazott Törcsi Péter Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatban. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és Panyi Miklós, a központ nemzetközi igazgatóhelyettese valamint Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető az adásban még a parlament tavaszi ülésszakának lezárultáról és a jövő évi költségvetés elfogadásáról beszélgettek.

Forrás: Karc FM2020. 07. 09. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult a parlament tavaszi ülésszaka, ennek apropóján az Alapjogokért Központ munkatársai az országgyűlési munka főbb eseményeire tekintettek vissza. A járványhelyzetet időben és megfelelően kezelte a kormány, az ellenzékről pedig kiderült, hogy egyetlen válsághelyzetben sem lehet rá számítani – fogalmazott Törcsi Péter. Egyelőre úgy tűnik, hogy a magyar gazdaságot nem rengette meg olyan mértékben a válság, mint arra előzetesen számítani lehetett. Magyarország helytállt.

Panyi Miklós szerint a baloldalnak komoly gondot okozott, hogy nem tudott Európára mutogatni, mivel nyugaton lényegesen súlyosabb hatásai voltak a járványnak, mint hazánkban. Bár februárban bizakodóak lehettek az ellenzéki képviselők, hogy a járvány és a gazdasági recesszió akár a kormányt is megbuktathatják, ehhez képest a Fidesz–KDNP megerősödve jött ki a krízisből, az ellenzék pedig elhasalt a pandémiára adott válaszában, hitele pedig az álmentős videó után szintén megroppant.

Törcsi Péter szerint a veszélyhelyzet idején mutatkozott meg igazán, hogy Karácsony Gergely és csapata alkalmatlan a főváros vezetésére, de ugyanezt a tehetetlenséget láthatjuk a Lánchíd felújításánál is. Érthetetlen, hogy a főváros miért nem indította el kilenc hónap alatt a felújításhoz szükséges közbeszerzést, amikor a fővárosnak komoly tartalékai vannak, nincs jelentős adóssága, működési hitele pedig végképp nincs – érvelt Panyi Miklós. Bár Karácsony Gergely egyelőre valódi eredményeket nem tudott felmutatni, Demszky hozzá hasonlóan húsz évig képes volt kommunikációs trükkök százaival kormányozni Budapestet. Amennyiben a főpolgármester továbbra sem képes megoldani a kritikus helyzeteket, akkor a kormány át fog nyúlni a feje felett és kénytelen lesz beavatkozni.

A nemzeti konzultáció egy nagyon fontos eszköze a választói akarat mérésének – fogalmazott az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Ráadásul egy népszerű forma is, mivel majd minden konzultáció során több millió válaszboríték érkezik vissza a kabinethez. A kormány pedig számtalan esetben a konzultáció eredményeit felhasználva hozott meg fontos stratégiai döntéseket. Jelen esetben különösen fontos, hogy a magyar emberek a járvány második hulláma előtt elmondhassák, mit gondolnak a jövőbeni járványügyi és gazdasági védekezésről. Továbbá az európai vitákban is szükség lehet arra, hogy a magyar kormány kellő felhatalmazás birtokában vívja meg ezeket a csatákat.

A műsor Bolond lyukból című rovatában az Alapjogokért Központ munkatársai arról beszélgettek, hogy az Amerikai Cserkészszövetség új, a diverzitásért járó jelvényt vezetett be. Törcsi Péter szerint a cserkészszövetség ezzel beállt a liberális fősodorba és sajnos már nem az a konzervatív intézmény, ami valaha volt. Panyi Miklós szerint a nyílt társadalom hálózata az élet minden területére beette magát, ezeknek a társadalmi, valódi civil szervezeteknek vagy cégeknek mára már alig maradt választásuk, hogy milyen ideológiát is képviselhetnek. Ha ugyanis nem a liberálist választják, akkor olyan nyomás alá helyezik őket, mely alatt összeroppannak. „Ha nem állsz be a sorba, akkor levadásznak” – mondta Törcsi. Minden szervezetnek a lelkét veszik célba, és azt semmisítik meg – fogalmazott a kutatási igazgató.

Az Ellenkérelem című szekcióban a költségvetés parlamenti elfogadásáról volt szó. Törcsi Péter szerint a válságkezelés sikerét az erős alapok biztosítják. Ha most egy baloldali kormány lenne, akkor durva megszorítások következnének, ehhez képest a jobboldali kormány jelentős összegeket hagy az embereknél. Panyi Miklós úgy fogalmazott, hogy kevés olyan európai költségvetés készült, melyben jövőre lényegében minden terület több pénzt kap.

Az igazság órája, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsora minden kedden délután háromtól négyig szól a rádióban. Ismétlés szerda reggel három és négy között. A legutóbbi adást itt hallgathatják meg:

https://www.mixcloud.com/karcfm/az-igazság-órája-2020-07-07-1500-1600-1/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.