Az elmúlt évtizedben a kormány megduplázta a fizetéseket a szociális szférában

Míg tavaly a szociális ágazatban a legalacsonyabb havi illetmény 155 ezer forint volt, addig idén, a fizetésemelésnek köszönhetően 177 ezer forint lesz – jelentette be Kásler Miklós miniszter. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta: a mostani növekedés hozzájárulhat a bérfelzárkóztatáshoz a területen.

Csekő Imre
2020. 02. 20. 12:45
null
Minden technikai és szakmai alkalmazottnak jár a megnövelt járandóság Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős, 14 százalékos béremelést hajt végre a kormány a szociális területen – jelentette be szerdán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A béremelésről tartott sajtótájékoztatón a tárcavezető elmondta, hogy arról döntött a kabinet, 2020. január elsejéig visszamenően emelik meg az ágazatban dolgozók bérét. Mindez 84 ezer embert érint – tette hozzá Kásler Miklós –, mivel az állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézmények alkalmazottai egyaránt illetményemelésre számíthatnak.

Az emberi erőforrások minisztere ismertette, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum nyolcszázalékos emelkedésén túl további hat százalékkal nőnek a fizetések a szociális ágazatban. Az átlagos béremelkedés bruttó harmincezer forint lesz, ami azt is jelenti, hogy az elmúlt évtizedben a kormánynak sikerült megdupláznia a béreket a szférában – emelte ki Kásler Miklós.

Minden technikai és szakmai alkalmazottnak jár a megnövelt járandóság
Fotó: Éberling András

A KSH adatai szerint 2019-ben a szociális ágazatban dolgozók bruttó átlagbére 256 ezer forint volt, ehhez jön hozzá a mostani emelés – magyarázta a miniszter, ismertetve, hogy míg tavaly az ágazatban a legalacsonyabb havi illetmény 155 ezer forint volt, addig idén már 177 ezer forint lesz. A legmagasabb illetmények pedig a 2019-es 415 ezer forintról 473 ezerre emelkednek 2020-ban.

Kásler Miklós azt is közölte, hogy márciusban a januárra járó – a minimálbér emelésén felüli – különbözetet és a februárra járó illetményt együtt kapják meg a dolgozók.

A béremelésről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy intézményfenntartótól függetlenül minden szociális területen dolgozónak jár az emelés, ami azért fontos, mert az ágazatban foglalkoztatottak kétharmadát nem az állam alkalmazza. A szakminiszter azt is kiemelte, hogy mindenki, aki a szociális bértábla alapján kapja a fizetését, emelést fog kapni. – Minden technikai és szakmai dolgozónak jár a mostani béremelés – tette világossá Fülöp Attila, és hozzátette: – A mostani, átlagosan bruttó harmincezer forintos emelés az ágazat jövedelmi viszonyait figyelembe véve jelentős növekmény, ezért bízom benne, hogy ezzel a bérfelzárkózást is tudtuk segíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.