Az esti óráktól intenzív csapadékhullás kezdődik a Balatonnál

Szombaton egyes területeken villámárvizek kialakulására is lehet számítani.

Forrás: MTI2020. 07. 24. 15:18
null
Balatonfenyves, 2020. július 21. Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felõl fényképezve 2020. július 21-én este. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken az esti óráktól intenzív csapadékhullás kezdődik a Balaton térségében, szombaton egyes területeken villámárvizek kialakulására is lehet számítani – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma az MTI-t.

Szombat estig a többnyire záporos vagy zivataros csapadék mennyisége főleg a Balaton nyugati területein meghaladhatja a 60 millimétert is. Ha az időjárás a számítások szerint alakul, akkor bármennyire is száraz a talaj, nem lesz képes befogadni a nagy tömegű esővizet, így egyes területeken, például keskenyebb völgyekben úgynevezett villámárvizek is lehetnek.

A várható rendkívüli időjárás hátterében egy, a mediterrán területekről a térség fölé sodródó és itt kimélyülő ciklon áll. A ciklon viszonylag keskeny csatornában gyűjti össze a légköri nedvességet, és ennek a „légköri folyamnak” a mentén jön létre az intenzív csapadék. Ebből következik, hogy a csapadéksáv kismértékű elmozdulása is jelentősen megváltoztathatja a lehullott csapadék térbeli eloszlását.

A ciklon szombati átvonulását követően vasárnap már csökken a felhőzet és legfeljebb kisebb záporok fordulnak elő a siófoki obszervatórium előrejelzése szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.