Az MTVA feljelenti Judith Sargentini pártját

Új kampányvideójukban forrás feltüntetése, felhasználási engedély vagy felhasználási díj megfizetése nélkül használtak fel több, szerzői jog által védett videóanyagot.

Magyar Nemzet
2019. 04. 23. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) feljelenti a Judith Sargentinit (képünlön) is sorai­ban tudó holland pártot, a Baloldali Zöldeket. Az ügy előzménye, hogy a V4NA nemzetközi hírügynökség pénteken arról számolt be: a GroenLinks holland baloldali párt a közelmúltban lopott felvételeket tartalmazó kampányvideót tett közzé Judith Sargentiniről, aki hazánk talán legnagyobb kritikusa az Európai Parlamentben. A zöldpárti politikusnő nevével fémjelzett jelentés készítette elő a Magyarország elleni hetes cikkely szerinti jogállamiság-eljárást.

Sargentini pártjának új kampányvideójában forrás feltüntetése, felhasználási engedély vagy felhasználási díj megfizetése nélkül használtak fel több, az MTVA archívumába tartozó, szerzői jog által védett videóanyagot. Az is egyértelmű, hogy nem véletlenről volt szó, hiszen a videó készítői – hogy a jogsértést leplezzék – még a magyar csatornák logóit is szándékosan kitakarták a felvételeken.

A vonatkozó magyar és európai jogszabályok alapján a más által készített műsorszámok, felvételek szerzői jogi védelem alatt állnak, és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonossal kötött felhasználási szerződéssel és a szerző nevének forrásként való megjelölésével lehetséges. Ha valaki a szabad felhasználás megengedett mértékét meghaladóan kíván átvenni egy szerzői jogi tartalmat, akkor a jogtulajdonos tartalomértékesítőjével kell szerződnie. Az MTVA állítja, hogy a párt a felvételek engedély nélküli felhasználásával tényleges vagyoni hátrányt okozott neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.