Az ózdi fojtogató a szocialista párt szavazatszámláló delegáltja volt

Az emberölésért elítélt Liebe ­Attila szerint ő csupán egy véleménnyel bíró lakos, és sohasem volt egyetlen párt aktivistája. Állításának nem csak az mond ellent, hogy Janiczak Dávid támogatóinak oldalán is a jelenlegi polgármester mellett kampányol, tegyük hozzá: kifejezetten aktívan.

Bákonyi Ádám-Gabay Dorka
2019. 09. 26. 5:55
Janiczak Dávid
A jobbikos polgármesterjelöltnek nincs oka pezsgőt bontani, ha az aktivistáira gondol Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port kavart a Magyar Nemzet minapi cikke, amelyben helyiek tájékoztatása alapján arról számoltunk be: az emberölésért elítélt egykori amatőr színházi rendező, Liebe Attila az ellenzéki erőket tömörítő Ózdiakért és Ózdért Egyesület aktivistájaként segíti az ózdi ellenzéki összefogást, ezzel együtt a jobbikos Janiczak Dávid polgármester-jelölti kampányát, ráadásul mindezt MSZP-szimpatizánsként teszi. Ezt követően közösségi oldalán Janiczak azt állította, hogy Liebe Attila nem az egyesület, és nem is az ő aktivistája, ugyanakkor szerinte „a véleménynyilvánítás szabadsága viszont mindenkinek saját joga, arra én nem tudok befolyással lenni”.

Maga Liebe pedig közölte, hogy „nem vagyok és nem is leszek senkinek az aktivistája”, ő csupán egy ózdi lakos, aki hangot ad a véleményének. Bár szerinte csak az nevezhető aktivistának, aki aláírásokat gyűjt és plakátol, Liebe egészen cikkünk megjelenéséig az egyesület logójával mutatkozott közösségi oldalán, és itt, illetve más fórumokon, így Janiczak Dávid támogatóinak oldalán is a jelenlegi polgármester mellett kampányol, kifejezetten aktívan. Azon állításának pedig, miszerint semmiféle pártkötődése nincsen, ellentmond, hogy a tavalyi országgyűlési választáson Liebe Attila az MSZP szavazatszámláló delegáltja volt Ózd 10. számú szavazókörében, míg az idén májusi EP-voksoláson az MSZP–Párbeszédet képviselte szavazatszámlálóként a 9. számú szavazókörben.

Az MSZP ózdi szervezeténél megkeresésünkre most azt állították, hogy Liebe sem a párt, sem az Ózdiakért és Ózdért Egyesület kampányában semmilyen formában részt nem vesz. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint hivatalosan a képviselőt vagy polgármestert jelölő szervezet delegálhat szavazatszámláló tagot a szavazókörökbe, vagyis amennyiben Liebe Attilát delegálják az október 13-i választásra, azt hivatalosan csak az Ózdiakért és Ózdért egyesület teheti meg, amelynek egyetlen bejegyzett képviselője Janiczak Dávid.

A jobbikos polgármesterjelöltnek nincs oka pezsgőt bontani, ha az aktivistáira gondol
Fotó: MTI/Vajda János

Az ózdi fojtogatóként ismertté vált Liebe Attilát 1987-ben emberölésért és életveszélyt okozó testi sértésért ítélték el, mert amatőr színházi rendezőként – a Sztanyiszlavszkij-módszer szellemé­ben – a fojtogatást gyakorolta a tanítványain, az egyik ilyen gyakorlatba pedig belehalt egy 17 éves lány. Büntetése letöltése után ­Veszprémben folytatta „színjátszó” tevékenységét, 1992-ben egy hasonlóan veszélyes „helyzetgyakorlatot” végzett, amiért ismét fegyházra ítélték súlyos testi sértés kísérletéért.

Szabadulása után, 1998-ban ­Liebe Attila két tizenéves lányt csalt el az ózdi temetőbe azzal az ürüggyel, hogy filmforgatáshoz keres szereplőket, ekkor őket vette rá arra, hogy egymást fojtogassák. Az amatőr rendezővel szemben aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt ismét eljárást indítottak, de mind első, mind másodfokon felmentették. Mindezek után a férfi 2008-ban az interneten hirdette saját, „halálszínháznak” nevezett módszerét, ekkor álnéven, webkamerán keresztül próbálta rávenni a fiatalokat arra, hogy fojtogassák egymást.

De Janiczak múltja sem makulátlan, aki többször is minősíthetetlenül beszélt a nőkről, egy alkalommal pél­dául anális közösüléssel fenyegette meg saját női beosztottját, ha nem teszi azt, amit ő mond. A jobbikos polgármester emellett rasszista kijelentéseiről, illetve attól vált hírhedtté, hogy 2014-ben egy Adolf Hitlernek maszkírozott férfival pózolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.