„Azt tettem, amit mindenkinek tennie kellene”

Másfél éve működik a magyar fejlesztésű Szív City mobilalkalmazás, eddig több mint húszezren töltötték le az applikációt, regisztráltak, és váltak önkéntes életmentővé. Eddig megközelítőleg ezer Szív City riasztás történt, huszonhét esetben kezdtek újraélesztést, és huszonkétszer jártak sikerrel „hősök”, akik korábban részt vettek a mentőszolgálat képzésén.

Ozsda Erika
2019. 04. 05. 7:47
null
A szakemberek sem tudnak azonnal érkezni Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hősünk a hangstúdiójában dolgozott. Szerencsére a telefonján mindig fut a Szív City alkalmazás. Először a rádióban hallott róla, letöltötte, de nem gondolta, hogy valaha is használni fogja. Meglepődött, amikor értesítették, hogy valaki Újpesten, a Városkapunál rosszul lett. Őt riasztották a mentők, mert ő volt a közelben. A térképet is elküldték a helyszín megtalálásához. Annyira sietett, hogy még az „indulok” gombra is elfelejtett rányomni. A helyszínen az eszméletlen férfit a kollégái az oldalára fektették.

Amikor hősünk odaért, még lélegzett, de két perc múlva leállt a légzése és a szívverése is. Azonnal a hátára fordította, elkezdte az újraélesztést, s addig folytatta, míg megérkeztek a mentők. Mire a beteget a mentőautóba tették, helyreállt a légzése. Hősünk, amíg ott volt, nem izgult, dolgozott benne az adrenalin. A férfi azért él, mert ő jó döntéseket hozott. „Azt tettem, amit mindenkinek meg kellene tennie” – mondta szerényen Szerdahelyi Roland.

Négy évvel ezelőtt Fejes Marianna orvostanhallgató fejéből pattant ki az ötlet, hogy érdemes lenne életmentő közösséget létrehozni. Másfél éves munka után, 2017 októberében indult el a magyar fejlesztésű Szív City mobilalkalmazás. Eddig több mint húszezren töltötték le az applikációt, regisztráltak és váltak önkéntes életmentővé. A virtuális közösség tagjai készek megmenteni a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait, vállalják, hogy az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és a mentők kiérkezéséig elkezdik az újraélesztést.

A mentésirányító az eset ötszáz méteres körzeté­ben tartózkodó felhasználóknak küld értesítést. Aki regisztrált, nem azt vállalta, hogy minden esetben rohan segíteni. Az önkéntesek ereje abban rejlik, hogy a bajbajutottak közelében vannak. Ha elvégezték a tanfolyamot, akkor alkalmazzák a tanultakat, ha nem, akkor a mentőirányító telefonos segítségével tudják elkezdeni az újraélesztést.

Magyarországon évente mintegy huszonötezren válnak hirtelen szívhalál áldozatává. Az emberek sokszor a félelmeik miatt meg sem próbálnak segíteni rajtuk. Pedig egyszerű módszerrel – a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül is – lehet életet menteni. A túlélés esélye percenként tíz százalékkal csökken.

A szakemberek sem tudnak azonnal érkezni
Fotó: Bach Máté

A keringésleállás naponta hetven ember életét követeli, és a betegek egy része nyilvános helyen lesz rosszul. Oxigénhiányos állapotban három–öt percen belül megindul az agykárosodás, ha ennyi ideig senki sem segít, az végzetes lehet. Ha valaki bizonytalan, de telefonon minden egyes mozdulatát navigálják, van esélyük.

A lelkes és elhivatott önkéntesek között van tűzoltó, ügyvéd, orvos, ápoló, mérnök, mentőtiszt, marketingszakember és több diák. Sokan dolgoznak az egészségügyben, és vállalják, hogy munkaidőn kívül is segítenek. Tavaly december 24-én Budapesten egy hölgy kapott riasztást. Azonnal felébresztette a férjét, hogy vigyázzon a két gyerekre, majd felkapta a kabátját, és szaladt a közeli helyszínre. Debrecenben futás közben lett rosszul egy fiatalember. A mentőszolgálat riasztotta a legközelebbi rohamkocsit és a Szív City önkénteseit. Szerencsére két képzett önkéntes éppen arra járt.

Eddig megközelítőleg ezer Szív City-riasztás történt. A segítők eddig huszonhét esetben kezdtek újraélesztést és huszonkétszer jártak sikerrel. A szakemberek rengeteg visszajelzést kapnak az önkéntesektől, nemcsak az esetekről, hanem az appliká­cióról is, amelyek alapján tovább tudják fejleszteni azt.

Az Országos Mentőszolgálat az egész országra kiterjedő úgynevezett hősképzést indított el az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusoknak, akik ingyenes újraélesztés-oktatáson vehetnek részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.