Bakondi: A magyar–szerb határon is jelentős a migránsok száma

A belbiztonsági tanácsadó a köztelevízióban úgy tájékoztatott, hogy továbbra is aktív a balkáni migrációs útvonal.

2020. 10. 24. 22:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra is aktív a balkáni migrációs útvonal – mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György kiemelte, a magyar–szerb határon is jelentős az illegális bevándorlók száma. Tájékoztatása szerint az idén már 320 embercsempészt fogtak a tavalyi 150-nel szemben. Emellett a több mint 28 ezer idén elfogott határsértő is azt jelzi, hogy a magyar–szerb, a magyar–román, esetenként a magyar–horvát határ is az embercsempészek által kedvelt útirány – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a magyar határon épített kerítés komoly akadályt jelent a migránsok számára, ezért kívánják elkerülni járműveken vagy aláásott alagutakkal. Ez indokolja azt, hogy a műszaki akadályt mélységben, a kerítés alatt több helyen is meg kell hosszabbítani – mutatott rá.

Bakondi György arról is beszélt: a Vajdaságban a lakosság fél, a közbiztonságra súlyos negatív hatást jelentenek az ott tartózkodó illegális migránsok.

Az illegális bevándorlás szárazföldi útvonalakra terelődhet télen

Télen a szárazföldi útvonalakon, így a balkáni útvonalon lesz nagyobb az illegális bevándorlók mozgása, mert az időjárás miatt a tengeren nehezebb átjutni – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán. Bakondi György akkor azt mondta, hogy az Európai Uniónak a kvótarendszer bevezetése helyett határozott köz- és határbiztonsági intézkedéseket kellene tennie az európai emberek biztonságáért. Mivel azonban az unió sem a koronavírus-járvány, sem a migráció, sem a terrorizmus kezelésére nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek a biztonságot szolgálják, a nemzetállamok maguk próbálják megoldani ezeket a problémákat – tette hozzá. Úgy vélekedett: a tagországok között komoly feszültség van, és ez fenyegeti az unió egyik alapértékét, a gazdasági és a társadalmi haladás kölcsönös támogatását. Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy Magyarország déli határain a hétvégén mintegy négyszázan próbáltak átjutni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.