Baranyi népszavazást tartana a Fudan egyetem ügyében

Ferencváros balliberális polgármestere azzal fenyegetőzik, hogy a kormánnyal való megállapodás ellenére sem hajlandó átadni a IX. kerületnek azt a rozsdaövezeti területét, ahol a Déli városkapu fejlesztési program egy része valósulna meg, ha a kabinet kitart a Fudan Egyetem építése mellett. A polgármester népszavazást kezdeményez arról, hogy Ferencváros lakói támogatják-e azt, hogy az ingatlanokat át kellene adniuk erre a célra. Baranyi elképzelése több sebből vérzik, ha ugyanis Ferencváros nem adja át a területet, akkor Budapest Diákváros sem épül meg, ezzel pedig tízezer diáktól vennék el az olcsó szállás lehetőségét.

2021. 04. 17. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményezek a Fudan ügyében” – jelentette ki Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a közösségi oldalán. Mint mondta: a 2019-es elsöprő ellenzéki győzelem után létre is jött a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa, ahol a kormány által tervezett nagyberuházásokról születnek a fővárossal közös döntések.

„Itt lett széles körű, a budapestiek által is jóváhagyott felhatalmazása a diákvárosnak vagy az atlétikai világbajnokság megrendezésének. Mindezeknél nagyságrendekkel nagyobb beruházás a kínai Fudan Egyetem kampuszának a megépítése” – írta a polgármester. Baranyi szerint erről nem született közös döntés, csakhogy annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van, és a főváros is rendelkezik ott némi ingatlantulajdonnal.

„Vagyis ezeket az ingatlanokat át kellene adnunk erre a célra. A felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnénk, nem született meg. Ehhez Budapest és a ferencvárosiak beleegyezése is kell”

– közölte Baranyi.

Érdekes módon addig nem volt szükség a beleegyezésre, ameddig a balliberális elvárások alapján hozta meg a döntéseit a kormány. A polgármester hozzátette: ha máshogy nem megy, népszavazás döntsön arról, hogy odaadják-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek.

„Amíg nem születik felelős, közös döntés arról, hogy a Fudan megépülhet ebben a városban, Ferencváros nem fog semmilyen vagyonelemet ennek a projektnek a rendelkezésére bocsátani”

– fenyegetőzött Baranyi Krisztina, aki

Karácsony Gergely főpolgármesterrel karöltve buktatna meg egy olyan beruházást, amely tízezer diáknak biztosítana olcsó szállást, és fúrnák meg egy világbajnokság rendezését.

Mint a Magyar Nemzet megírta: Palkovics Lászlót nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztosává. Egyúttal a kormány megerősítette a szándékát a projektek létrejöttéről. A diákváros és a Fudan Egyetem megvalósítására kinevezett kormánybiztos személye arra utal, hogy a kormány nem változtat korábbi tervein, a diákváros és a kínai egyetem egyaránt felépül. A péntek este kihirdetett határozat szerint mostantól Palkovics László miniszter felel a két beruházás megvalósításáéért, ami azt jelenti, hogy a diákváros projekt kikerül a Budapest Fejlesztési Központ hatásköréből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.