Belháború vagy béke jön Jobbikban?

Értesüléseink szerint ma eldőlhet, hogy kiteszik-e a pártból és/vagy a frakcióból Varga-Damm Andreát és Sneider Tamást, vagy pedig kompromisszumra jutnak a felek. Jelenleg Sneider pozíciója biztosabb, miután Varga-Dammot nyilvános közleményben ítélte el a Jobbik vezetősége. Nehéz felmérni, hogy milyen folyamatok zajlanak a Jobbikon belül: egyesek a konfliktust Jakab Péter politizálásának számlájára írják, mások szerint a párt vezetősége eltaktikázta magát.

Bácskai Balázs-Kárpáti András
2020. 05. 27. 6:24
VOLNER János; STUMMER János; Z. KÁRPÁT Dániel; SNEIDER Tamás; BANA Tibor; APÁTI István; GYÖNGYÖSI Márton; HEGEDŰS Lorántné; JAKAB Péter
Volner János szerint a további botrányok a vezetést is érinthetik Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a mai napon összeül a Jobbik frakcióelnöksége és döntést hoznak Varga-Damm Andrea és Sneider Tamás ügyében. Érdemes megjegyezni, hogy a döntésről szóló információt hivatalosan nem erősítette meg a párt, és korábban többször is eltolták a frakcióelnökségi ülés dátumát, így könnyen elképzelhető, hogy ismét módosításra kerül sor.

Varga-Damm Andreát, a Jobbik parlamenti képviselőjét több lépcsőben próbálta meg félreállítani a pártja. Először az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságából akarták áthelyezni a törvényalkotási bizottságba, ám miután a Jobbik-frakció a képviselőnő szakmai alapú javaslatára megszavazta a nemzetbiztonsági törvény módosítását, parlamenti mandátumának visszaadására szólították fel Varga-Dammot. Ezt a politikus megtagadta, ami miatt a párt kilátásba helyezte, hogy megfoszthatják a képviselőcsoportjában elfoglalt helyétől. Varga-Damm a Magyar Nemzetnek korábban politikai cirkusznak nevezte az ellene irányuló támadásokat.

Sneider Tamás esetében a párt és a frakció vezetősége határozott arról, hogy elmozdítanák a Jobbik volt elnökét országgyűlési alelnöki pozíciójából. Jakab Péter Balczó Zoltánt kérte fel a posztra, ám Balczó visszautasította azt, látva, hogy a váltás terve mekkora port kavart a pártban. Kiderült: Sneidert csak akkor lehet leváltani parlamenti posztjáról, ha ő maga lemond, méltatlanná válik, vagy kizárják a frakcióból. A politikus kijelentette, hogy nem tervez lemondani, méltatlanná válása egyáltalán nem valószínű, így a frakció csak abban az esetben tudná elmozdítani Sneidert, ha kezdeményeznék a frakcióból való eltávolítását. Ez a forgatókönyv egy párton belüli belháborúhoz vezetne valószínűleg.

A feszültség növekedését jelzi, hogy a két politikus pozícióvesztése esetén akár az a helyzet is előállhat, hogy az országos elnökségnek a Jobbik választmánya előtt kellene magyarázkodnia. A Jobbik veszprémi városi elnöke, Kovács Rajmund ugyanis ezt kezdeményezte, amihez a választmány harmadának támogatása szükséges. Kovács a Magyar Nemzetet úgy tájékoztatta, a választmány összehívása leginkább arra szolgálna, hogy a belső feszültségeket átbeszéljék és megoldják. A gyűlés összehívása már a járvány előtt is tervben volt, ám az enyhítésekkel ez hamarosan lehetségessé válik. (Kovácsra korábban lapunk tévesen a Jobbik Veszprém megyei elnökeként hivatkozott, a politikus a városi elnöki posztot tölti be – szerk.)

A Jobbik valószínűleg akkor kerülheti el a komolyabb belső villongásokat, ha fennmarad a status quo, vagyis mindenki maradhat a helyén. Ez azonban Varga-Damm kapcsán kevésbé valószínű, mivel a párt egy nyilvános közleményben már bocsánatot kért a képviselőnő cselekedetei miatt választóitól.

A Jobbik belső villongásai és az előállt helyzet kapcsán többféle – nem hivatalos – magyarázattal is találkoztunk. Az egyik szerint Jakab Péter saját pozíciójának megerősítésére törekszik, erőt kíván mutatni Sneider és Varga-Damm félreállításával, de az is felmerült, a párt vezetősége egyszerűen csak eltaktikázta magát bizonyos lépésekkel. A Jobbik hivatalos magyarázata szerint Varga-Damm nagyon komoly hibát követett el, amikor megszavazásra javasolta a párt frakciójának a nemzetbiztonsági törvény módosítását, Sneider Tamás elmozdításának oka, hogy az országgyűlési alelnöki poszt és a szociális ügyek egyaránt „egész embert kívánnak” és azt szerették volna elérni, hogy a volt elnök minden erejével a szociális ügyekre koncentráljon, mivel erre fokozott szükség van a koronavírus-járvány által okozott krízis kapcsán. Ez utóbbi magyarázattal több probléma is akad, a legnagyobb, hogy a nyilvánosságra került nyilatkozatok alapján, erről Sneidernek elfelejtettek előzetesen szólni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.