Az országos választmány előtt számoltatnák el az elnökséget

A Jobbik Veszprém megyei elnöke a párt országos választmányának összehívását kezdeményezte egy rendkívüli ülés keretében, amelyben beszámoltatnák az elnökséget Varga-Damm Andrea és Sneider Tamás elmozdítása kapcsán. Kovács Rajmund úgy indokolta kezdeményezését, hogy a Jobbik elnökségének döntései „rendkívüli módon roncsolják a párt megítélését”, a személyi döntések indokolása pedig „érthetetlen”.

2020. 05. 24. 15:35
VARGA-DAMM Andrea
Budapest, 2018. oktber 3. Varga-Damm Andrea jobbikos kpvisel felszlal a Sargentini-jelentsre reagl hatrozati javaslat vitjban az Orszggyls plenris lsn 2018. oktber 3-n. MTI Fot: Kovcs Attila Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Rajmund, a Jobbik Veszprém megyei elnöke kezdeményezte, hogy a párt országos elnöksége és parlamenti frakciójának elnöksége az országos választmány előtt számoljon be a közelmúltbeli személyi döntésekről – derült ki a lapunk birtokába jutott dokumentumból.

Mint lapunk beszámolt róla, hétfőn kizárhatják Varga-Damm Andreát a Jobbik parlamenti frakciójából, miután szakmai alapon ajánlotta pártjának a nemzetbiztonsági törvénymódosítás megszavazását, amelyet a képviselőcsoport végül szavazatával támogatott.

A politikus lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott a történtek kapcsán, hogy „szándékos, politikai megrendelésre történő hisztériakeltés zajlott”, és ezt felhasználták arra, hogy egy „jól konspirált támadást” hajtsanak végre „ a Jobbik központi oldala és Jakab Péterék ellen, hogy összejátszottak a kormánnyal”. „Sajnos a frakció vezetése úgy gondolta, hogy rajtam verik el a port„ – mondta a Magyar Nemzetnek Varga-Damm Andrea.

Az ellenzéki támadások szerint a kabinet által benyújtott törvényjavaslat alkalmas lett volna arra, hogy a titkosszolgálatok kontroll nélkül hozzáférjenek bizonyos adatokhoz, ám Varga-Damm szakmai álláspontja szerint a „mostani törvényjavaslat előnye, hogy csak az adatforgalom mértékét – nem pedig a tartalmát – teszi hozzáférhetővé a hatóságok számára”. Sneider Tamást, a Jobbik volt elnökét, az Országgyűlés jelenlegi alelnökét a párt vezetősége a parlamenti posztjáról hívná vissza, helyére Balczó Zoltánt szemelték ki. – Egy frakcióelnökségi döntést követően Jakab Péter közölte velem, hogy Sneidert Tamást vissza kívánják hívni és engem tartanak alkalmasnak az országgyűlési alelnöki posztra. Kérdésemre Jakab Péter közölte: az én válaszomtól függetlenül kezdeményezni kívánják a visszahívást – nyilatkozta lapunknak a történtekről Balczó Zoltán. Sneider legutóbb csütörtökön tett közzé egy bejegyzést a Facebook-oldalán, amely szerint nem mond le parlamenti alelnöki tisztségéről. Szilágyi György, a Jobbik szóvivője úgy magyarázta a döntést az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy a szintén Sneiderhez tartozó szociális ügyek „egész embert kívánnak”, ezért mozdítanák el az országgyűlési alelnöki pozícióból.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Kovács Rajmund a választmányi tagoknak küldött levelében úgy fogalmazott, hogy a személyi döntések a Jobbik négy legnépszerűbb politikusából kettőt érintenek, és ez „feltétlenül magyarázatot követel a testületektől a tagság felé”. Kovács szerint az új elnökség békét hirdetett, és érdemek szerinti megítélést és megbecsülést, valamint a párt népszerűségének növelését ígérte, ám a jelenlegi döntések nem ebbe az irányba mutatnak, „rendkívüli módon roncsolják a párt megítélését”, és a személyi döntésekről a „nyilvánosan megjelenő magyarázatok érthetetlenek”.

– Kérem nagy tisztelettel (...) az országos választmányt soron kívül hívja össze azért, hogy a párt elnöksége és a Jobbik parlamenti frakciója számoljon be mindarról ami történt, s ami indokolta döntéseiket – írta Szabó Gábor országos választmányi elnöknek Kovács Rajmund. A politikust a Magyar Nemzet utolérte telefonon, lapunk arra volt a kíváncsi, hogy mi a megyei elnök célja a kezdeményezéssel. – Mindent vissza! – fogalmazott tömören Kovács, aki leszögezte: azt szeretnék elérni, hogy Varga-Damm kapja vissza a honvédelmi bizottsági posztját és a frakciótagságától, mandátumától se kelljen megválnia, Sneider Tamás esetében pedig azt szeretnék, hogy a volt elnök megtarthassa országgyűlési alelnöki posztját.

Lapunk úgy tudja: a Jobbik országos választmányának egyharmada kezdeményezheti a rendkívüli ülést, amelyen a tervek szerint meghallgatnák az országos elnökséget. A választmány tagjai Szabó Gábor választmányi elnöknek továbbíthatják a kezdeményezést, arról viszont lapunknak jelenleg nincs információja, hogy vasárnap kora délutánig összegyűlt-e már a szükséges számú támogató nyilatkozat a rendkívüli ülés összehívásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.