Benkő Tibor: Az elesett katonabajtársak emlékét örökké őrizni kell

Az elesett katonabajtársak emlékét örökké őrizni kell – hangoztatta a honvédelmi miniszter a halottak napja alkalmából szervezett hagyományos kegyeleti gyertyagyújtáson hétfőn Budapesten.

Forrás: MTI2019. 10. 28. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benkő Tibor a budai Várban a Kapisztrán téren, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott megemlékezésen azt mondta: „a mi dolgunk emlékezni és emlékeztetni mindenkit arra, hogy a halott katona már nem ellenség”. Ők hazájuk küldetésének lettek áldozatai – tette hozzá.

Felidézte: a magyar történelemnek számtalan olyan eseménye volt, amely során a katonák életüket áldozták hazájuk függetlenségéért, szabadságáért. Ilyenkor, halottak napjához közeledve „minden katona emlékét kegyelettel őrizve gyújtunk gyertyát”. Emlékezzünk azokra, akik hazai földben, s azokra is, akik külföldön nyugszanak!

A miniszter kitért arra is, hogy még most is sok magyar család van, amelyikben nem tudják, hozzátartozóik melyik országban nyugszanak, tisztességesen vannak-e eltemetve vagy tömegsírban elhantolva. „Kötelességünk”, hogy bárhol vannak is eltemetve a katonák, emléküket „kegyelettel megőrizzük” – mondta Benkő Tibor.

A fiatalokat arra is emlékeztetni kell, hogy el kell kerülni a háborúkat, amelyek véráldozattal járnak. Napjainkban a békét, a biztonságot, a hazát kell szolgálni – szögezte le a miniszter.

A megemlékezésen részt vett – mások mellett – Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, Szabó István honvédelmi államtitkár valamint a katonai attasétestület több tagja.

Az ünnepség végén a protestáns és a katolikus tábori püspökség, valamint a tábori rabbinátus képviselői mondtak imát a katonahősökért, majd az ünnepség résztvevői meggyújtották a kegyelet gyertyáit.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.

A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.