Beváltak a vírus ellen hozott intézkedések

A koronavírus-kutatócsoportot irányító professzor, Jakab Ferenc elmondta: sikerült ellaposítani a görbét annyira, hogy az egészségügyi ellátórendszer kapacitása elegendő legyen.

2020. 03. 29. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem nő olyan intenzíven a koronavírusos megbetegedések száma, mint ahogy a matematikai modellek alapján jósolták, a megtett intézkedések és a lakosság fegyelmezett viselkedése jelentősen lassítja a járványt – jelentette ki vasárnap Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) docense az intézmény televíziójának adott Skype-interjúban. A koronavírus-kutatócsoportot irányító professzor elmondta: sikerült ellaposítani a görbét annyira, hogy az egészségügyi ellátórendszer kapacitása elegendő legyen.

– A SARS-CoV-2 genomjának a feltérképezése, és a vírus izolálása nagy előrelépés, hiszen sok alap- és alkalmazott kutatás épül a kórokozó genomjának az ismeretére. A járványtani vizsgálatokhoz is nélkülözhetetlen információról van szó, hiszen a genom ismeretében követni tudjuk a vírus útját, de a vakcinafejlesztés is csak a géntérkép birtokában lehetséges – fejtette ki a professzor. Megjegyezte: a védőoltás kifejlesztése még nincs látótávolságban, a jelenlegi járvány megfékezésére nem az lesz a megoldás. – Ám mivel valószínű, hogy újabb járványokat fog okozni a jövőben a vírus, rendkívüli fontos, hogy elkészüljön a vakcina – tette hozzá.

Mint mondta, több, már engedélyezett gyógyszerrel kapcsolatban folytatnak ígéretes teszteket. – Az elsődleges klinikai tanulmányok alapján például a klorokin és a hidroxiklorokin nevő hatóanyagok is hatékonyak lehetnek, ám még csak a kísérleti szakaszban tartunk – fogalmazott, hozzátéve: hazai és nemzetközi szinten is olajozottan működik a kutatás összehangolása. Jakab Ferenc arra is kitért, hogy a vírust egyszer már elkapó, és abból kigyógyuló betegek 1-3 éves védettséget szereznek, mivel a SARS-CoV-2 a vírusok többségénél lassabban mutálódik.

– Rendkívül könnyen terjedő vírusról van szó, mivel az enyhe tünetekkel rendelkezők is továbbadhatják a betegséget, és a már gyógyultnak nyilvánított páciensek is még akár egy hétig fertőzhetnek. Ezért is rendkívül fontos, hogy a lehető legkevesebb emberrel érintkezzünk – fejtette ki a kutatócsoport vezetője. Hangsúlyozta: semmiképpen nem az úgynevezett nyájimmunitás kialakulása a megoldás, vagyis az, hogy a lakosság nagy része rövid idő alatt átesik a fertőzésen. – Látható, hogy azok az országok, akik ebben bíztak, rossz stratégiát követtek, mivel rendkívüli terhelés érte az egészségügyi ellátórendszerüket – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.