Biztosan lesz vita a bölcsek tanácsában

A Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében eljáró „három bölcs” tanácsának tagjai, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormány­főit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Euró­pai Parlament (EP) volt elnöke eltérő módon viszonyul a Fideszhez. Összeállításunkban felidézzük a három politikus eddigi ténykedését és viszonyát a magyar kormányzó párthoz.

2019. 03. 22. 6:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wolfgang Schüssel az Osztrák Néppárt (ÖVP) volt vezetője, az osztrák kormányfői tisztséget 2000–2007 között töltötte be. Ausztria volt kancellárja előtt nem ismeretlen a „bölcsek” intézménye. 2000-ben 14 EU-tagállam szankciókat vezetett be Ausztria ellen azért, mert az ÖVP – Wolfgang Schüssel vezetésével – koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

A „három bölcs” akkor – Martti Ahtisaari volt finn államfő, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német nemzetközi jogász – arra a megállapításra jutott az ausztriai látogatás révén, hogy az ÖVP és az FPÖ koalíciós kormánya az EU értékeinek és normáinak megfelelően folytatja munkáját. Schüssel valószínűleg nem felejti el, hogy Orbán Viktor – az uniós bojkott ellenére – látványosan állt ki a néppárti–szabadságpárti koalíció mellett. Sőt a Fidesz elnöke Schüssel kancellárt tüntetőleg budapesti látogatásra hívta. Orbán és Schüssel később is gyakran találkoztak, vendégei voltak egymás kampányrendezvényeinek is. Schüssel 2012-ben az alaptörvény hatályba lépésekor a Fókuszban a nemzeti érdek című konferen­cián kijelentette: Magyarország nagyon is jó úton halad.

Herman Van Rompuy
Fotó: Reuters

Herman Van Rompuy 2008-tól egy évig Belgium miniszterelnöke volt, az Európai Tanács állandó elnöki tisztségét pedig 2009-től 2014-ig töltötte be. A politikusnak annyi magyar vonatkozása van, hogy saját bevallása szerint az egyik kedvenc írója Márai Sándor. A belga politikus, a Flamand Kereszténydemokrata Párt tagja február végén úgy nyilatkozott a VRT holland nyelvű belga közszolgálati tévécsatornának, hogy ki kellene zárni az Európai Néppártból a Fideszt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

– Egyértelmű, hogy amit Orbán tesz, az teljesen ellentétes az Európai Néppárt értékeivel. Úgy vélem, tartalmi okokból kétség sem fér hozzá, hogy ha Orbán folytatja, amit most tesz, akkor nincs helye az Európai Néppártban – fogalmazott Herman Van Rompuy.

Wolfgang Schüssel
Fotó: Reuters

Hans-Gert Pöttering a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik tekintélyes politikusa, 2007–2009 között volt az EP elnöke, 2010-től 2017-ig pedig a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítványt vezette, elkötelezett az európai intézmények és jog mellett. Pöttering aktív politikai munkájának is köszönhető, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja lett. A pártcsalád és a Fidesz közötti szerződés 2004. januári aláírásakor az Euró­pai Parlament legnépesebb képviselő csoportját vezető politikus leszögezte: erős Magyarországra van szükség az EU-ban és erős Fideszre az EPP-ben.

Hans-Gert Pöttering
Fotó: Reuters

A német politikusnak 2013 tavaszán a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök. Hans-Gert Pöttering a kitüntetés átvételét követően úgy nyilatkozott: Magyarország és az EU néhány intézménye között vannak viták, de reméli, ezek azzal az eredménnyel zárulnak, hogy a nemzeti jog és az euró­pai jog valóban összhangban vannak egymással. A CDU politikusával Orbán Viktor később is többször találkozott.

Pöttering 2016 novemberében a magyar miniszterelnök társaságában, az Országház Nándorfehérvári termében mutatta be Európa egysége, a mi boldogságunk című, magyarul megjelent önéletrajzi kötetét. A kötet bemutatóján a német politikus azt hangoztatta, hogy az értékek fontosabbak, mint az érdekek, és problémának nevezte, hogy manapság a politikusok nem hallgatják meg eléggé egymást, pedig a párbeszéd nagyon fontos lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.