Börtönbüntetésre ítélték Hunvald Györgyöt

A volt szocialista politikus, korábbi parlamenti képviselő és VII. kerületi polgármester ellen több büntetőeljárás indult egy évtizeddel ezelőtt, és csaknem három évet töltött előzetes letartoztatásban.

2020. 01. 14. 10:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn egy év szabadságvesztésre és 28 millió forintnak és kamatainak megfizetésére ítélte Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros korábbi szocialista polgármesterét. A bíróság ezzel megalapozottnak találta azt a vádat, amely szerint a politikus hivatali ideje alatt több tíz millió forint értékben követett el hűtlen kezelést. Az ítélet elsőfokú, így nem jogerős.

Hunvald György volt szocialista politikus, korábbi parlamenti képviselő és VII. kerületi polgármester ellen több büntetőeljárás indult egy évtizeddel ezelőtt, és csaknem három évet töltött előzetes letartoztatásban. A tegnap lezárult elsőfokú eljárásban négy megbízási szerződés, valamint egy szocia­lista politikus mobiltelefon-használata miatt kellett bíróság elé állnia a korábbi kerületvezetőnek. Az ügyben korábban született egy jogerős ítélet, azonban perújításra került sor.

Az ítélet szóbeli indoklásában a bíróság kifejtette: Hunvald György hűtlen kezelést követett el négy megbízási szerződéssel, melyeknél nyilvánvaló, hogy nem történt érdemi munkavégzés, nem is volt erre irányuló szándék, a teljesítésigazolások pedig fiktívek volt. A kétezres évek második felében kötött szerződések között voltak olyanok, amelyek alapján havi 300-400 ezer forintot fizettek ki éveken keresztül. Ezzel mintegy 28 millió forintos kárt okoztak a VII. kerületi önkormányzatnak. A bíróság szerint a mobiltelefon-használat engedélyezése kapcsán nem történt bűncselekmény.

Nyomatékos enyhítő körülménynek tekintették a rendkívüli időmúlást, amiről Hunvald György nem tehet, ugyanakkor a súlyosító körülmények között említették, hogy a vádlott a bűncselekményeket országosan ismert politikusként követte el, éveken át. A bíró leszögezte, hogy a történtek kapcsán nem elfogadható az a védekezés, hogy mások is csinálnak ilyet, és az sem, hogy ma már jóval nagyobb összegekről van szó a hasonló esetekben.

Az elsőfokú ítélet szerint Hunvald Györgynek nem kell börtönbe vonulnia, mert büntetése az előzetes letartóztatással már letöltöttnek tekinthető, viszont a korábbi szocialista politikusnak 28 millió forintot és annak kamatait kell visszafizetnie az erzsébetvárosi önkormányzatnak. A büntetőügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.