Csökkent a gondozandó terület, mégis egyre drágábban kaszáltat a Főkert

Korábban több mint 28 hektárnyi, vagyis 40 futballpályányi területet vontak ki az állandó kaszálás alól.

Magyar Nemzet
Forrás: Adatradar.hu2021. 07. 19. 15:08
Méhlegelő
Bardóczi Sándor szerint a járvány és a megszorítások miatt kevés a FŐKERT pénze. Fotó: Máté Krisztián Forrás: Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár jelentősen csökkent a főváros által kaszálandó földterület Karácsony Gergely főpolgármesterségének kezdete óta, a kaszálásra fordított kiadások mégis jelentősen nőttek: a 2018-as 617 millió forint helyett az idei tervezetben 708,5 millió forint szerepel – derült ki a Főkert Zrt. Adatradar.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Az Adatradar.hu-n megjelent cikk rámutat: mint az közismert, a baloldali városvezetés Vadvirágos Budapest programjának keretében „méhlegelőket” alakítottak ki a város több pontján.

A projekt adatlapja szerint összesen több mint 28 hektárnyi területet vontak ki az állandó kaszálás alól. Ez összehasonlításképp 40 futballpályányi területet tesz ki, avagy másfélszer akkora, mint a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze (akinek személyéről ITT írtunk bővebben) a Telexnek adott interjújában arról beszélt, hogy a Főkert által kaszált terület például négy százalékkal csökken a méhlegelők miatt. Ha a kaszálásra fordított összegek esetében is hasonló tendenciát feltételezünk, akkor a 2020-ban kaszálásra fordított 686,5 millió forintból több mint 27 millió forintot spórolhatna meg az önkormányzati cég.

Bardóczi Sándor szerint a járvány és a megszorítások miatt kevés a Főkert pénze
Fotó: Máté Krisztián/Ripost

Ehhez képest a 2021-es költségtervezetben a kaszálásra fordítandó összeg nemhogy nem csökkent, de még emelkedett is – 22 millió forinttal 708,5 millió forintra – írja az Adatradar.

A különbözet tehát csaknem 50 millió forint, egy 75-80 négyzetméteres budapesti lakás ára, de a fővárosi önkormányzat 2020-as éves költségvetése alapján kijött volna belőle az esedékes munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó teljes összege.

Az Adatradar szerint külön érdekesség, hogy bár 2018-hoz mérten már több mint 90 millió forinttal – közel 15 százalékkal – nőtt a kaszálásra fordított költségkeret, Bardóczi Sándor telexes interjúja szerint a Főkertnek és több kerületnek azért nem sikerült időben reagálnia a május végére elszaporodó gaz megjelenésére, mert a járvány és a megszorítások miatt kevés a pénzük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.