Csökkentett büdzsével és tartalommal indul a Blaha Lujza tér felújítása

Másfél év csúszással végre megkezdődhet a Blaha Lujza tér felújítása. Az eredeti tervektől eltérve négymilliárd forint helyett csak 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból. A főváros a költségeket lefaragta, és a műszaki tartalmat csökkentette. A Budapesti Közlekedési Központ elismerte: mivel a kivitelezést megelőzően a tervek módosítása szükséges, jelenleg nincs hatályos terv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését.

2021. 01. 22. 16:04
null
Budapest, 2018. március 28. A Blaha Lujza tér Budapesten 2018. március 28-án. A teret mintegy kétmilliárd forintból, várhatóan 2019 végére felújítják. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán

Másfél év csúszással végre megkezdődhet a Blaha Lujza tér felújítása. Az eredeti tervektől eltérve négymilliárd forint helyett csak 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból. A főváros a költségeket lefaragta, és a műszaki tartalmat csökkentette. A Budapesti Közlekedési Központ elismerte: mivel a kivitelezést megelőzően a tervek módosítása szükséges, jelenleg nincs hatályos terv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését.

Tarlós István korábbi főpolgármester jóváhagyott tervvel és elegendő forrással adta át Karácsony Gergelynek a fővárost a Blaha Lujza tér felújítására vonatkozóan. Az új főpolgármester egy évig semmit sem tett az ügyben, végül a kormányzati, egymilliárd forintos támogatás hatályának a lejárta miatt sürgőssé vált a tér felújításának a megkezdése. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében azt írja, hogy

a 2019. októberi helyi önkormányzati választásokat követően az elkészült tervek módosításának igénye merült fel az új választói felhatalmazással rendelkező vezetés részéről,

figyelemmel a társadalmi igényekre, a klímaváltozás okozta azonnali feladatokra és a főváros teljes beruházási portfóliójának forráscsökkenésére.

Csökkentették a műszaki tartalmat

Lapunk korábban rámutatott: még Tarlós István idejében a tervezés 148,5 millió forintba került a budapesti adófizetőknek, a kivitelezésre pedig négymilliárd forintot szánt a főváros. Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes lapunknak úgy fogalmazott, a költségvetésben szerepelt a tér felújítása, tehát meg volt rá a fedezet.

A Karácsony Gergely vezette főváros immár csak 2,67 milliárd forintot tervezett Budapest legforgalmasabb csomópontjának a felújítására, amelyből egymilliárd forintot az állam fizet. Ráadásul az engedélyezett terveket megcsonkították, a BKK elismerte: mivel a kivitelezést megelőzően a tervek módosítása szükséges, jelenleg nincs hatályos terv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését.

Az eredeti látványterv
Fotó: Budapest.hu

Mindenesre előremutató, hogy másfél év csúszás után megkezdődhet a felújítás az ötvenöt éve ugyanazt a képet mutató, már erősen leromlott állapotba került közlekedési csomóponton, ahol a tervek szerint a Blaha Lujza tér, az aluljáró és a Somogyi Béla utca fog új arculatot kapni.

A BBK tájékoztatása szerint a 2021-ben kezdődő kivitelezés nagyjából másfél évig tart majd. Az tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, a vállalkozási szerződés megkötése 2021. áprilisra várható.

Ilyen lesz a megújult Blaha Lujza tér

A kor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd, amely a fővárosi önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra, a József körútra kanyarodni.

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul, a belső részen gyalogosbarát találkozóhelyekkel és szökőkúttal. A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a ’60-as évek óta működő Gomba-szökőkút is. A téren egy kis méretű, kulturális célokat szolgáló épületet húznak fel (külön projekt részeként), amely előtt az egybefüggő térrész helyet kínál akár nagyobb rendezvényeknek is. A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 65, új fa kap helyet, és több mint ezer négyzetméter, új zöldfelület jön létre.

A Corvin Áruház patinás épülete is megújul

A Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja. A Magyar Nemzet korábban megírta:

Józsefvárosban továbbra is ponyva fedi a Corvin Áruház patinás épületének a homlokzatát, mindezt úgy, hogy Kocsis Máté, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője a felújításra kilobbizott háromszázmillió forint kormányzati támogatást.

A józsefvárosi önkormányzat fél éve lapunknak megerősítette: rendelkezésre áll a forrás, az önkormányzat és a beruházó között az egyeztetés folyamatban van. A fővárosi beruházáson kívül Bubi-állomás is létesül a munkálatok befejezése után.

Mi változik az eredeti tervekhez képest?

A BKK rámutatott: a forráscsökkenés és a megváltozott igények következtében a tér felújítás tervei módosulnak. A tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, az ide szánt új nyilvános WC a felszínen kap helyet. A térre felvezető aluljárólépcsőt felújítják, de az eredeti helyén és méretében marad meg. A buszváró nem kap egyedi fedést a költségcsökkentés, illetve a távlati közösségi közlekedési fejlesztések miatt. A térre tervezett pavilonépület más formában és más forrásból valósul meg. A Rákóczi úti középső fasor telepítése ezúttal elmarad a távlati közösségi közlekedési fejlesztések miatt. A terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz, és a tervezett rendezvénytéren a gömbkőrisfasor értékes egyedeit megóvják, illetve további fákat ültetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.