Czeglédy csak tanú a Czeglédy-ügyben

A négynapos előkészítő ülésen kilenc vádlott esetében ítélet is születhet, ha fenntartják a nyomozás során tett beismerő vallomásukat. Czeglédy Csaba egyelőre csak tanú a perben.

2019. 06. 25. 7:21
null
A Gyurcsány Ferenc volt ügyvédje elleni eljárás tovább csúszik. Fotó: Havran Zoltán

A négynapos előkészítő ülésen kilenc vádlott esetében ítélet is születhet, ha fenntartják a nyomozás során tett beismerő vallomásukat. Czeglédy Csaba egyelőre csak tanú a perben.

A vádirat ismertetésével kezdődött meg hétfőn az előkészítő ülés a Szegedi Törvényszéken a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében. A büntetőügy névadója, a Human Operatort vezető Czeglédy Csaba hétfőn nem állhatott vádlottként a bíróság elé, de hallgatóként megjelent. A védők indítványozták a baloldali politikus tanúkénti meghallgatását, ezért kiküldték őt a tárgyalóteremből. Ismert, Czeglédyt a DK európai parlamenti képviselőjelöltjeként mentelmi jog illette meg, amit a Nemzeti Választási Bizottság fenntartott, ezért a bíróság megszüntette az ellene indult büntetőeljárást. A választás eredményének jogerős megállapítása után az ügyészség az eljárás folytatását indítványozta, amit a bíróság elutasított. Az ügyészség fellebbezett, de a Szegedi Ítélőtábla erről még nem döntött.

A hétfői tárgyaláson Bálint Márton ügyész ismertette a vádiratot. Eszerint a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator 2011-es részvénytársasággá alakulásától számlázási láncot alakítottak ki, amelynek célja a közterhek megfizetésének elkerülése volt. A társaság két generál-alvállalkozó közbeiktatásával – amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek.

Gyurcsány volt ügyvédje itt még bilincsben. Egyelőre nem tudni, mikor kerül rá vissza a karperec
Fotó: Havran Zoltán

Az ügy húsz vádlottja a Human Operator és a generál-alvállalkozók vezető munkatársai, valamint a szövetkezeteket névleg vezető strómanok. Ellenük különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat. Az áfát, az szja-t és más adókat az iskolaszövetkezeteknek kellett volna befizetniük, de ezt szinte teljesen, a bevallásokat pedig részben elmulasztották. A vád szerint a bűnszervezet 3,254 milliárd forint áfát, valamint 2,960 milliárd forint személyi jövedelemadót, járulékot és más közterhet nem fizetett be.

Az ügyészség kilenc vádlottal egyez-séget kötött a bűnösség beismeréséről és a büntetésükről. Közülük a jelen lévő vádlottakra másfél év és két év hat hónap közötti végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség. Egy vádlott az ülésen jelezte, beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, vele szemben három év börtönbüntetést kért a vádhatóság. A törvényszék a következő napokban először azokat a vádlottakat hallgatja meg, akik nem akarnak beismerő vallomást tenni és egyezséget kötni.

Az egyezséget kötő vádlottak esetében – ügyüket elkülönítve – ítéletet is hozhat a bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.