Dömötör Csaba: A baloldalra nem lehet számítani, ha baj van

Az ellenzék valójában nem a kormányt, hanem a frontvonalban dolgozókat támadja.

Bákonyi Ádám
2020. 11. 02. 14:01
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2020. október 20. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament november 2-i ülésén Burány Sándor napirend előtti felszólalásában arról beszélt: Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy a kormány ugyanannyi munkahelyet hoz létre, mint amennyi a járvány miatt megszűnt, illetve hogy minden beteget meg fognak gyógyítani. A Párbeszéd politikusa szerint ugyanakkor legalább ötven-, de inkább százezerrel több a munkanélküli, összesen pedig 1889-en hunytak el a járvány kezdete óta. – Sem a munkahelyünk, sem az egészségünk nincs biztonságban – jelentette ki Burány.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: százezer lakosra kivetítve Nyugat-Európában többszörös a halálozási arány Magyarországhoz képest, és amikor az ellenzék az egészségügyet támadja, akkor valójában nem a kormányt, hanem a frontvonalban dolgozókat támadja. Hangsúlyozta: alapvetően zárójelbe teszi a baloldal kritikáját, hogy amikor a védekezés segítéséről kellett volna szavazni, sem az első hullámban tavasszal, sem a másodikban ősszel nem támogatták a jogszabályok elfogadását – legutóbb múlt héten a szigorúbb maszkhasználatot. – Az évszakok változnak, de egy dolog állandó, a baloldalra nem lehet számítani, ha baj van – jelentette ki az államtitkár. A gazdasággal kapcsolatban Dömötör Csaba emlékeztetett: a kormány idejekorán lépett, bértámogatásról, kedvezményes hitelekről döntött, így ma ugyanannyian dolgoznak, mint a járvány kezdetén, ellenben Budapesten Karácsony Gergely senkinek nem segített, noha a fővárosnak több mint százmilliárdos többlete van.

Napirend előtti felszólalásában Vadai Ágnes arról beszélt, hogy évente csupán hateurónyit emelkedett a minimálbér a Fidesz–KDNP kormányzása alatt, és ma a nettó átlagkereset negyven százalékát alig éri el. – Önök módszeresen szegényítik el a legkisebb keresetűeket – vádolta a kormányt, és kijelentette: – Orbán Viktor munkaalapú társadalom nevezetű rögeszméje nem szól másról, mint hogy mindegy, hogy mit, csak dolgozzanak az emberek, pedig ma már a dolgozói szegénység jelenti a legnagyobb problémát Magyarországon.

Válaszában Dömötör Csaba emlékeztetett, hogy

a valóságban a nettó átlagkeresetek reálértéke másfélszeresére nőtt 2010 óta.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy négy százalék alá csökkentették a munkanélküliséget. Ezzel szemben a baloldal kormányzása idején rekordmagas adók voltak, elvettek egyhavi bért, és utcára kerültek százezrek – emlékeztetett Dömötör Csaba. – Önök alatt a minimálbér átlagbérhez viszonyított aránya csökkent – emlékeztetett az államtitkár. – Ne terjesszenek valótlanságokat – szólította fel a DK-t az államtitkár, és emlékeztetett, Dobrev Klára olcsónak és tanulatlannak nevezte a bérből és fizetésből élő magyar állampolgárokat. – Önök lépéseket követelnek, de mindig botot vetnek a küllők közé – mondta Dömötör Csaba, és kijelentette: – Önök nélkül is sikerülni fog felvenni a kesztyűt a vírus ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.