Egészségügyi központot adtak át Kiskunfélegyházán

Átadták a város történetének legnagyobb önerős beruházását, a régi rendelőintézetből több mint egymilliárd forintból kialakított egészségügyi központot pénteken Kiskunfélegyházán.

Forrás: MTI2019. 06. 14. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi intézmény avatásán az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: az egészségben eltöltött évek számának és ezen keresztül a magyar emberek átlagos élettartamának növeléséhez új szemléletre van szükség. El kell kerülni azokat az egészségkárosító körülményeket, amelyek rontják az egészséget és ezáltal betegségek kialakulásához vezetnek – tette hozzá Kásler Miklós.

Kijelentette, a testi és lelki harmónia helyreállítását végző egészségügy számos tényezője közül a legfontosabb az alapellátás, az az egészségügyi ellátóhely, ahová a beteg először tud fordulni; itt lehet elvégezni a legalapvetőbb vizsgálatokat, amelyek kiértékelésével el lehet jutni a diagnózisig; esetenként el lehet kezdeni a gyógykezelést is, úgy, hogy a betegnek nem kell elhagynia a lakóhelyét, hanem a szükséges leletek „utaznak”, akár digitálisan úton.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a legfontosabb, hogy „az ember, az emberi erőforrás testben, lélekben, tudatban és közösségi kapcsolataiban egyaránt egészséges legyen”. Éppen ezért az új egészségügyi központ a Kiskunfélegyházán és környékén élők egészségmegőrzésének lehetőségeit bővíti – tette hozzá.

Csányi József (Nemzeti Fórum) polgármester a kormány és a kiskunfélegyházi önkormányzat összhangjáról beszélt az egészségfejlesztés területén. Ennek egyik példájaként említette, hogy 2015-ben 1,3 milliárd forintból a város kórháza újulhatott meg: kialakították a szakrendelőket, illetve megteremtették az egynapos sebészeti és belgyógyászati műtétek lehetőségét. Mára pedig az évek óta üresen álló, ötszintes egykori SZTK-épületben kapott helyet az orvosi rendelők és várók mellett a védőnői szolgálat, illetve a gyermek és felnőtt háziorvosi ügyelet, de kialakítottak gyógyszertárt is, újraindul a fogászati ügyelet és új ellátási formaként megjelenik a szájsebészeti ellátás. A központba költözik a helyi egészségfejlesztési iroda is, amelynek létrehozására és fenntartására mintegy 100 millió forint pályázati forrást nyert a város.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.