Egy tábor, amely segít megszabadulni a láthatatlan bélyegtől

Könnyű- és komolyzenei ismereteket, színészetet és lelki elmélyülést is kapnak azoknak a fogvatartottaknak a gyermekei, akik jövő héten részt vesznek Adorján táborban. A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben körülbelül félezer szülő tölti jogerős büntetését, amely ezer gyermek életét viheti tévútra. Most ötven fiatalnak segítenek új alapokat építeni, és a láthatatlan bélyegtől megszabadulni.

2019. 08. 02. 19:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint harmincezer gyermek van országszerte, akinek valamelyik szülője jogerős büntetését tölti: ez csak Nógrád megyében ötszáz főt jelent, amely körülbelül 1000 gyermek sorsát határozza meg. A hátrányos helyzetből induló fiatalok megsegítésére jövő héten egy művészeti tábort szerveznek Nyírjesen. A kezdeményezés célja, hogy olyan pozitív példát, értékeket mutassanak meg a gyerekeknek, amelyek kapaszkodót nyújthatnak későbbi életük során is. A többnapos táborban komoly – és könnyűzenei foglalkozásokkal, valamint lelki gyakorlatokkal várják a gyerekeket. A zenei ismereteket és szórakozást Várnagy Andrea zongoraművész és Szűts István a Kormorán Együttes tagja garantálja, míg a lelki elmélyülést Böjte Csaba szerzetes, akit elkísér néhány a szeretetotthonban élő gyermeke is.

Az Adorján tábor ötlete tavaly született meg a Balassagyarmati Fegyház és Börtön vezetése és Várnagy Andrea által. – Egy évvel ezelőtt meghívást kaptam Böjte Csabától, hogy a kísérjem el az erdélyi szeretetotthonokba, és a prédikációi után adjunk koncertet a lányommal közösen. Ez az út nagyon mély művészi és lelki egymásra találást hozott magával, a hátrányos helyzetű gyerekek – akik sosem találkoztak még azelőtt komolyzenével – megnyíltak a klasszikus zene hatására. Néhány hónappal később újra megcsörgött a telefonom, Csaba testvér volt az, aki ezúttal arra kért, csatlakozzak hozzá és látogassuk meg együtt a Balassagyarmati börtönt – idézte fel a zongoraművész.

Fotó: Várnagy Andrea

A rácsok mögött előadott koncertnek és a prédikációnak olyan pozitív hatása volt az elítéltek körében, hogy a börtön parancsnoka, Budai István szerette volna, ha az együttműködést tovább folytatják. – A börtönőrök védőszentjéről, Adorjánról készítettek egy színházi előadást a börtönszínház tagjai. Ez egy Pál történet: Adorján a császár legjobb katonája volt, de felesége a hit felé vezette és a keresztények felé fordult. A darab meghallgatása után ledöbbentem, fogvatartottak írták mind a zenét mind a szöveget. A rabok megkértek, hogy segítsek a darab finomításában és vegyek is részt benne. Igent mondtam: három hónapos kőkemény munka kezdődött meg, tele alázattal és profizmussal – részletezte Várnagy Andrea.

Mint mondja, a próbafolyamat alatt a börtön színészeknek magaviselete kiváló volt. – Az előadáson a hozzátartozók szemében büszkeség volt, míg az elítéltek úgy érezték, bűneik, az oda vezető út okai, az abból adódó sérülések mind oldódni kezdtek. Tudtuk, ezt a reintegrációt nem elég a fogvatartottak körében kiterjeszteni, valódi eredményt akkor érhetünk el, ha ezt a szellemiséget, hitet, kapaszkodót az elítéltek gyermekeiben is elültetjük. Így jött létre az Adorján tábor – mondta a művész, aki szerint a kezdeményezés nem csupán az elítéltek gyermekeinek életére lesz jó hatással, hiszen, ha ők nem lépnek ugyanarra az útra, mint szüleik, az a társadalomra is kedvezően hat.

A tábor nagy meglepetése, hogy az utolsó napon a fogvatartottak előadják az Adorján című darabot a gyermekeiknek, míg a fiatalok a Muzsika hangjával lepik meg szeretteiket. – Lesznek akár első találkozások, vagy évek utáni találkozások, hogy szülők és gyermekeik először érezzék azt, büszkék egymásra – vélte Várnagy Andrea. Az esemény megvalósításáért felelős Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület minden adományt örömmel fogad. Idén mintegy ötven gyereket várnak a táborba, az egyedülálló kezdeményezést a jövőben szeretnék országosan is kiterjeszteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.