Elfogadhatatlan a Jobbik és a baloldal kapcsolata

Glitzenstein rabbi erősen kételkedik abban, hogy a Fidesz fenyegetést jelent a zsidókra nézve. – Zsidó perspektívából az Orbán-kormányok közel állnak az ideálishoz – vélekedett.

2019. 08. 14. 6:30
Glitzenstein Sámuel
Budapest, 2016. december 31. Glitzenstein Sámuel rabbi meggyújtja a lámpást a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka utolsó estéjén a budapesti Nyugati téren 2016. december 31-én. MTI Fotó: Demecs Zsolt Fotó: MTI/Demecs Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt három-négy évben a Mazsihisz valóban kevésbé kritikus a Jobbikkal szemben – nyilatkozta a Times of Israel című izraeli lapnak Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének korábbi elnöke. Hozzátette: valaki a Mazsihiszban kitalálta, hogy a baloldali ellenzéknek csatlakoznia kell a nácikhoz, hogy legyőzzék a Fideszt. A korábbi elnök szégyenteljesnek és árulásnak nevezte a történteket. A szervezet ugyanakkor tagadta, hogy támogatná az együttműködést a baloldal és a Jobbik között. – Nem volt, nincs és nem lesz semmilyen kapcsolatunk a Jobbikkal – fogalmazott Heisler András.

Fotó: MTI/Demecs Zsolt

Az izraeli lapnak nyilatkozó Glitzenstein Sámuel (képünkön), aki a Magyarországon működő Chabad-kötődésű Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbija viszont úgy fogalmazott, hogy „azok, akik antiszemitizmus elleni harcról beszélnek és most készek együttműködni a Jobbikkal, képmutatásról tesznek tanúbizonyságot, és közönyről a zsidógyűlölettel szemben”.

Glitzenstein rabbi erősen kételkedik abban, hogy a Fidesz fenyegetést jelent a zsidókra nézve. – Zsidó perspektívából az Orbán-kormányok közel állnak az ideálishoz – emelte ki. A Times of Israel cikkében ennek alátámasztására felelevenítették, hogy az EMIH és a Mazsihisz is dollármilliókat érő ingatlanokat és támogatásokat kapott a kormánytól, számos új zsinagógát és zsidó iskolát adtak át az elmúlt években.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.