Elítélt jobbikos lett a bajai piac vezetője

Mészáros István az új Magyar Gárda szervezésével korábban egy jogerős bírói döntéssel helyezkedett szembe.

Magyar Nemzet
2020. 05. 11. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szűkölködik a jövőre vonatkozó tervekben és elképzelésekben, most azonban a jelen helyzet nyújtotta lehetőségek minél jobb kiaknázására koncentrál Mészáros István, a bajai piac új vezetője, aki május 6-án, szerdán tájékoztatott a vásártér jelenlegi állapotáról – írják Baja város honlapján.

– A jelen helyzet aláhúzta a saját elképzeléseimet, hiszen régi gondolatom, hogy Baján kevés a két piaci nap (szerda-szombat). Magam is tapasztaltam mindkét napon a zsúfoltságot, ami azt jelzi, hogy nagy a kereslet a piaci lehetőségek iránt. Most a veszélyhelyzet is indokolttá teszi egy újabb nap bevezetését: ez lett a péntek. Pillanatnyilag a rendelkezések értelmében pénteken csak a szépkorúak látogathatják a piacot, bevezetésnek viszont nagyon jó lesz, mert az emberek megszokják, és amint elmúlik a veszélyhelyzet, megmarad piaci napnak a péntek is. Ez jelentősen könnyíthet majd a zsúfoltságon, hiszen az idősek, a kismamák vagy bárki, aki teheti, már pénteken elvégezheti a hétvégi piaci nagyobb bevásárlást. Úgy gondolom, ez kedvező mind az árusok, mind a vásárlók szempontjából – ismertette szűzbeszédét a városi portál szerint a piac új vezetője.

Mészáros Istvánról azonban mást is lehet tudni: a Kecskeméti Törvényszéken jogerősen elítélték betiltott szervezet – az Új Magyar Gárda – vezetéséért – írta meg az Origo.

A Magyar Gárdát Vona Gábor Jobbik-elnök alapította, az egyesületet 2009-ben a bíróság jogerősen feloszlatta. A parlament pedig – még a 2010-es kormányváltás előtt (!) – bűncselekménnyé minősítette a részvételt egy feloszlatott egyesület vezetésében.

„Aki ezt a bűncselekményt elköveti, az szándékosan és tudatosan szembehelyezkedik egy jogerős bírói döntéssel. Lehet egy bírói döntésről beszélgetni, lehet azzal egyetérteni vagy ellenkezőleg, lehet azt úgy gondolom vitatni is, de egyetlenegy dolgot nem lehet tenni, azt magunkra nézve kötelezőnek nem elismerni, és aki ezt teszi függetlenül a céltól, úgy gondolom, hogy az a társadalmi együttélés egyik alapvető követelményét szegi meg, egy végrehajtandó bírói döntéssel megy szembe” – mondta Zomborné Papp Anita, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyésze perbeszédében.

Mészáros István arról beszélt a bíróságon, hogy a mozgalom céljai békések.

„A mi csapatunk számára mindig is a karitatív, a szeretet, a segítőkészség az, ami jellemzett bennünket. Soha nem gyűlölködünk senkivel sem szemben, senkinek nem ártottunk, csak a jó szándék vezérelt bennünket” – nyilatkozta a vádlott.

A Kecskeméti Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és 100 ezer forintra bűntette az Új Magyar Gárda főkapitányát.

„Azzal valósították meg a bűncselekményt, amely a vád tárgyává volt téve, és ezzel tulajdonképpen a másodfokú bíróság is egyetértett, hogy a jogerős bírósági ítélettel megszüntetett szervezet helyett nem alapítottak új szervezetet, annak a bejegyzését nem kérték, hanem a tevékenységüket gyakorlatilag a megszüntetett társadalmi szervezet égisze alatt folytatták tovább, és ebben az elsőrendű vádlott tevékenyen részt vett” – hangsúlyozta Szörényi Mariann tanácsvezető bíró.

Mészárost Nyitrai Klára, aki a Momentum helyi vezetőjeként ellenzéki – így jobbikos – támogatással lett polgármester Baján, nevezte ki vélhetően politikai alku után piacvezetőnek, ezzel hálálva meg a Jobbik támogatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.